Može li BiH do kandidatskog statusa usvajanjem tri zakona?

Vijesti 11. mar 202219:25 0 komentara

Dok se Evropa pomalo ujedinjuje u nevolji, mi ne mičemo na evropskom putu. Gomila šansi je promašena, nove će se kreirati kad se poboljša kondicija.

Nakon što su bombe i rafali zapucali u Ukrajini, Evropa je, postavši svjesna mogućih novih žarišta, riječima i izjavama zvaničnika snažnije nego ranije zagovara EU perspektivu Zapadnog Balkana.

“EU je stvorena ne za sebe nego nakon zaključka nakon Drugog svjetskog rata – nikada više rat, a vidimo da se to sada ne podrazumijeva stoga je proces pristupanja toliko važan jer je osnov iza toga da su zemlje u Evropi toliko blisko umrežene u socijalnom ekonomskom smislu na takav način da nikada više ne vode rat jedne protiv drugih”, kazala je Annalena Baerbock, njemačka ministrica vanjskih poslova.

Rat u Ukrajini kao prilika, najčešća je ocjena u bh. političkim krugovima, ali sa istim starim pitanjem da li će tromost u odlučivanju biti kamen spoticanja. Na čekanju tri zakona o VSTV-u, sukobu interesa i javnim nabavkama kao potvrda opredijeljenosti evropskog puta

“Možete pronaći na Twitter nalogu Evropske komisije u BiH u kojem je jasno rečeno da ako Dom naroda usvoji brzo ova tri Zakona, da je to jednako progresu i napretku BiH prema kandidatskom statusu”, kazao je Denis Zvizdić, NiP.

“U Domu narodu će se sada jasno vidjeti i na ko je za Evropu a ko protiv. Ko jednu priču priča EU zvaničnima i strateški se opredjeljuje za EU, a ko će svojim glasanjem zaustaviti”, kazao je Branislav Borenović, PDP.

“Mislim da je ova situacija u Ukrajini uozbiljila EU po raznim pitanjima pa i pitanju novih članica. Dodik je to jučer tražio od ministrice Baerbock i mi smo to svi tražili. Očekujem nakon usvajanja ovih zakona kandidatski status”, kazao je Bakir Izetbegović, SDA.

Prije EU puta je unutarnji dogovor legitimnih predstavnika poručuju iz HNS-a. Predsjedavajući Predsjedništva konstatuje nismo se makli s mjesta

“Naša želja je, nas predstavnika Hrvata u BiH je da postignemo tu razinu svjesti o potrebi našeg unutarnjeg dogovora da budemo rezistentni na regionalne i globalne ugroze”, kazao je Božo Ljubić, HNS.

“Bez obzira što se čini da će naš EU put sad biti ubrzan zbog Ukrajine i drugih dešavanja u stvarnosti se to neće desiti i nema nekih pomaka. Rad institucija je i dalje blokiran”, kazao je Željko Komšić, DF.

Među posljednjim porukama koje je zvanični Brisel prenio bh. liderima je da ukoliko Dom naroda brzo reaguje jasan pomak će se vidjeti kroz kandidatski status, ali to ne znači nikakvo ubrzanje nego jasno opredijeljenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!