Može li se u isto vrijeme biti Bošnjak, Srbin i Hrvat?

Vijesti 17. dec 202114:00 > 14:01 12 komentara
N1

Dejan Jović, politički analitičar iz Hrvatske za N1 je komentarisao uređenje Bosne i Hercegovine te tom prilikom problematizirao pitanje da li se u ovoj državi pojedinac može izjašnjavati u isto vrijeme kao Bošnjak, Hrvat i Srbin.

Jović je naglasio da su za njega konstitutivni narodi sastavni dio političkog naroda te da nije sasvim nužno svoditi priču na “ili-ili”.

“Čovjek sasvim komotno može pripadati i narodu BiH i nekom od konstitutivnih naroda. Isto tako ne bi smio biti ni na koji način uskraćen u pravima ili diskriminiran ako odluči da ne želi ili ne pripada nijednom od tih konstitutivnih naroda nego se jednostavno ne želi izjasniti ili se jednostavno želi izjasniti kao pripadnik dva ili tri naroda što je ipak najteže u našim okolnostima. Vrlo lako možete biti državljanin više zemalja, ali ako kažete za sebe da ste istovremeno Bošnjak i Hrvat ili Bošnjak i Srbin što jeste situacija jednog broja naših građana koji čak ne spadaju ni u kategoriju ostalih, nego su negdje ‘zaglavljeni’ u svojoj višestrukoj pripadnosti ili pripadnosti više od jednog konstitutivnog naroda jer tek onda niste vidljivi i na neki način postanete ‘izbrisani’ s tog političkog aspekta”, pojasnio je Jović.

Smatra da su pojmovi “narod BiH” i “konstitutivni” komplementari, što znači da se ne isključuju te da je, kako dodaje, moguće biti član obje ove grupe.

“Teza da u BiH nema naroda u jednini nego da postoje samo narodi u pluralu je prema mom mišljenju redukcionistička, problematična, pogrešna i dezintegrirajuća za BiH. Naravno nacionalizam niti etnički narodi neće nestati to je iluzija. Čak i u socijalističkog Jugoslaviji koja je bila internacionalna i poznavala je posebnost naroda imala je iluziju da će država nestati, što se dogodilo, ali ne i da će narod nestati. Ipak, treba sve učiniti da nacionalizam i etnonacionalizam ne ostane kao jedina opcija već da se uspostavi određena ravnoteža”, poručio je Jović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare