Mogu li se u odlučivanju na državnom nivou izbaciti SDA, SNSD ili čak HDZ?

Vijesti 06. okt 202216:07 2 komentara
F.Z./N1

Glasovi još nisu prebrojani, no da se naslutiti kako će izgledati budući saziv Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine, bar kada je riječ o strankama i broju mandata. Najviše direktnih osvojili su SDA, SNSD, HDZ, a kada je riječ o kompenzacijskim još uvijek je mnogo toga pod upitnikom. U mnogome će odlučiti glasači izvan BiH, kao i glasovi koje su prikupljali mobilni timovi. Ono što je posebno pod upitnikom je ko će činiti vladajuću koaliciju. Mnoge opcije su otvorene. Jedina saradnja koja je za sada javno izrečena je ona između Dodik i Čovića.

SDA 8 mandata, plus jedan iz Republike Srpske. HDZ 5, SNSD 6. Slijede SDP s četiri i DF s tri mandata, s tim da se ove dvije stranke bore za jedan dodatni, kompenzacijski mandat, koji će pripasti ili jednima ili drugima.

U državnom Parlamentu su ušli NES, Narod i pravda i Naša stranka, s tim da postoji mogućnost da do kraja brojanja HDZ 1990 dobije mandat nauštrb NiP-a ili Naše stranke. Ujedinjeni SDS, PDP, i Nebojša Vukanović, mogli bit imati pet mandata. No, ko će s kim u kolaciju? I može li se iz buduće vlasti izbaciti SDA, SNSD, ili čak HDZ?

“To vidim kao nemoguću misiju da vam pravo kažem to kako su zamislili stvari na nivou nekih želja a ne realnih mogućnosti”, kaže Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

Milorad Dodik pak čvrsto vjeruje da njegova stranka s partnerima ostaje u vlasti na državnom nivou. S HDZ-om postoji sporazum da neće ići u saradnju s opozicijom iz ovog entiteta. SNSD i HDZ držat će se zajedno u odabiru partnera koji, kaže Dodik, najviše odgovara njihovim interesima.

“Mi ćemo zajedno procijeniti koga u ovom trenutku birati ili ovaj blok oko SDA da ostane a oni će morati da plate ozbiljnu cijenu ili ćemo birati ove druge a to znači da će se potpuno pomesti sve ono što je SDA do sada predstavljala i da će nestati na državnom nivou u političkom smislu i da će to tu partiju još više natjerati na probleme, s druge strane uopšte nisu laki sagovornici ovi koji su sadašnja opozicija u Federaciji sam izbor tih ljudi koje mi poznajemo govore da su oni ortodoksniji”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Dodik je pak siguran i da s Čovićem odlučuje o tome kako će izgledati Vijeće ministara BiH, te cilja predsjedavajućeg iz HDZ-a, a ministra vanjskih poslova iz SNSD-a. No, ukoliko se trojka ujedini s SDA, DF-om i pojedinim strankama koje su osvojile mandate u Federaciji, te opozicijom iz Republike Srpske, računajući na to da će izbor podržati većinom u Predsjedništvu dvojac Bećirović-Komšić, Dodikova priča, bar shodno Ustavu BiH, bi mogla pasti u vodu.

Ustav BiH definira to ovako:

“Predsjedništvo će imenovati predsjedavajućeg Vijeća ministara koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma. Predsjedavajući će imenovati ministra vanjskih poslova, ministra vanjske trgovine i druge ministre po potrebi, a koji će preuzeti dužnost po odobrenju Predstavničkog doma”.

Ipak, šta dalje, kakva god većina bude u Zastupničkom domu, ipak ostaje otvorena mogućnost blokade u Domu naroda. Lideri procesa koaliranja već danima putem medija jedni drugima šalju poruke kako neće s ovim ili onim u kolaciju. Iz NiP-.a i SDP-a vrlo jasno da neće s SDA, HDZ 1990 pak ako uđe u Parlament BiH, neće s DF, dok se DF konkretno ne izjašnjava, a na saranju s ovom strankom računaju mnogi.

“Ja se sigurno neću okrenuti HDZ-ovim zahtjevima to je jedino sigurno jer mislim da je to pogubno po ovu zemlju, ako to znači da ne idemo u vlast onda ne idemo u vlast, s ovom pameću i u ovoj situaciji radije bih izabrao opoziciju”, rekao je Željko Komšić, predsjednik DF.

“HDZ 1990 sigurno neće koalirati nikada sa Željkom Komšićem DF-om ja sam siguran da to mogu reći i u ime svih hrvatskih stranaka a u ime HDZ ‘90. vrlo jasno kažem ako netko od Hrvata bude na tom tragu da bi koalirao našu potporu sigurno neće imati”, mišljenja je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990.

Na koncu, mnogi su uvjerenja da će HDZ za saradnju sa strankama iz Federacije zahtijevati nastavak izborne reforme, i tražiti najpovoljnije partnere za tu priču. Izazov će biti formirati i federalnu zakonodavnu instituciju gdje je SDA ponovo osvojila najviše mandata, a stranke opozicije najavljuju da imaju dovoljno ruku bez njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare