Mreža parapolicijskih organizacija: Pravoslavni templari sa Balkana

Regija 09. dec 202118:19 > 18:19 1 komentar
Igor Vujčić

Pravoslavni vitezovi templari, osobe s potjernice, poslanici SNS-a i odbrana afere “Jovanjica” – BIRN otkriva paralelni svijet u civilnom sektoru bezbjednosti, mrežu “ekspertskih” policijskih organizacija povezanih s vladajućom strankom.

Zalažu se za “porodične vrijednosti”, protive se ravnopravnom položaju LGBT populacije, traže veće kazne za dilere droge, a smrt za pedofile. Oni su srpski nacionalisti koji se zalažu za ekonomski i vojni savez pravoslavnih zemalja, dok su istovremeno na braniku čitavog hrišćanstva, ne libeći se saradnje sa katoličkim saborcima u odbrani Evrope od “najezde migranata”. Ovo posljednje ne čudi, jer se zovu Pravoslavni vojni red vitezova templara, po katoličkom monaškom vojnom redu iz 12. vijeka.

“Templari su bili zaštitnici hrišćanstva. Meni se svidjela ta priča, i ušao sam u nju čim se pojavila mogućnost”, kaže za BIRN Dušan Ivković, jedan od članova ove organizacije osnovane 2019. godine.

Osnivač i “prvi čovjek Reda” bio je Stevan Đokić, nekadašnji privatni detektiv, čest gost na televizijama Pink i Happy, a koji je iznenadno preminuo u oktobru ove godine od posljedica koronavirusa. U dnevnom listu “Politika” objavljena je čitulja sa tekstom: “Posljednji pozdrav drugu i saborcu, Stevi Đokiću”. U potpisu: “Aleksandar Vučić”.

“Poznavali su se od davnina. Stevan je bio veliki stručnjak za bezbjednost, i normalno je da takvu osobu mnogi poznaju”, kaže Ivković objašnjavajući odnos Đokića i predsjednika Srbije.

Pravoslavni vojni red vitezova templara se diči vojnom hijerarhijom (Facebook)

Dva dugogodišnja saborca, Ivković i Đokić, nisu (bili) samo “pravoslavni templari”, već i visoki funkcioneri Centra za bezbjednost i istrage DBA, nevladine organizacije u sektoru bezbjednosti koja je široj javnosti postala poznata po prijedlogu “građanskih patrola”. Đokić je bio osnivač i predsjednik, dok je Ivković predsjednik Izvršnog odbora.

Međutim, istraživanje BIRN-a pokazuje da je DBA pionirska, ali tek samo jedna u mreži međusobno povezanih organizacija u civilnom sektoru bezbjednosti, povezanih sa Srpskom naprednom strankom (SNS), a kojih je posljednjih godina sve više. Organizacije koje je BIRN mapirao, imenovane su tako da asociraju na uticajne nadnacionalne institucije (Internacionalna policijska organizacija, IPO, Svjetska policijska protivteroristička organizacija, CTO, Evropska policijska organizacija, EPO, Globalna policijska asocijacija, GPA), dok značke koje stavljaju u prvi plan podsjećaju na one koje koriste policija i bezbjednosne agencije.

DBA na svom sajtu reklamira advokatsku kancelariju uticajnog člana SNS-a Vladimira Đukanovića, “Jovanjicu” smatra izmišljenom aferom i kritikuje srpsku opoziciju. Predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) je poslanik SNS-a Ilija Životić, dok je na čelu Evropske policijske organizacije (EPO) odbornik SNS-a na opštini Zvezdara Vuk Mentović.

Ove organizacije pretenduju da predstavljaju policijsku zajednicu, međutim član većine njih je i Nemanja Ristić, ekstremni desničar sa kriminalnom prošlošću, a koji se i dan-danas nalazi na Interpolovoj potjernici zbog učešća u pokušaju “državnog udara“ u Crnoj Gori 2016. godine.

Stručnjaci smatraju da ove organizacije predstavljaju simulaciju civilnog društva u sektoru bezbjednosti, i vlasti služe kao privid konstruktivne opozicije. Istovremeno su i mjesta za regrutovanje omladine željne pripadanja “bratstvu”, pomamljene značkama i nacionalističkim idejama.

“Definitivno jesu opasne i s namjerom su formirane. Jasno je da su stvoreni iz jednog centra. To što sa svojim značkama podsjećaju na zvanične bezbjednosne institucije, da li BIA ili policija, njima to država toleriše. Oni su stvorili taj paralelni svijet civilnog društva i parapolicijskih organizacija – i djeluju u oba polja”, kaže za BIRN Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Opširnije na portalu Detektor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare