Muhasilović: Ishod ukrajinskog rata može imati direktne posljedice na BiH

Vijesti 24. aug 202210:43 2 komentara

"Upozorenje Vlade SAD-a svojim državljanima da odmah napuste Ukrajinu ukazuje na to da Amerikanci imaju podatke da će Rusi zaoštriti sukob. To je logično jer Rusija ne može nazad. To američko alarmiranje ukazuje da će Rusi pritisnuti gas u narednim mjesecima", kazao je za N1 vanjsko-politički analitičar Jahja Muhasilović. Poručio je kako je BiH u direktnoj korelaciji s ukrajinskom krizom, što mnogi ne shvataju, te da ishod ukrajinskog rata može imati posljedice na BiH.

Iako možda tako izgleda, Muhasilović ističe da svijet ne diže ruke od Ukrajine. Rat, dodaje, ulazi u rutinsku fazu što odgovara Zapadu koji je uložio dosta da rat bude iscrpljujući za Rusiju.

“Kao i svaki rat, imali smo niz primjera od Sirije pa nadalje, kad se rat oduži prestaje fokus. Mislim da potpuni fokus na rat u Ukrajini neće prestati jer je se dešava u Evropi. Ovim tempom rat se može voditi godinama jer Rusija ima naoružanje koje ima, druga je sila po naoružanju u svijetu, a Ukrajinu naoružava Zapad i imaju kapacitete da vode rat dugo”, rekao je Muhasilović u Novom danu.

N1

Za poziv Rusa na pregovore kaže da bi im godio jedan predah kako bi nastavili dalje.

“Rusije se ne može zadržati samo na Krimu. Mora zauzeti pola ukrajinskog teritorija. Ovdje je u pitanju njihova reputacija i vojna moć jer su Ukrajinci pružili otpor kakav jesu”, naveo je.

Komentirajući najave Ukrajinaca da kreću u kontraofanzivu i vraćanje okuparnih teritorija, kazao jer kako će Ukrajinci, uprkos tome što su Rusi gađali civilna mjesta kad god su Ukrajinci krenuli u kontranapad, morati to da uradi jer je to jedini način da otjeraju Ruse.

“Pokazali su da se uz dobro oružanje, strategiju, moral koji ukrajinski narod ima,  i mnogo slabije zemlje mogu oduprijeti sili kao što je Rusija. No, ukoliko dođe do intenzivnog oslobađanja okupiranog teritorija mislim da će to povećati broj civilnih žrtava. Rusi i Ukrajinci su trenutno jednakih snaga kada se gleda uspjeh. Rusi su upali u močvaru i živo blato iz kojeg se ne mogu iščupati, a ne smiju stati”, rekao je Muhasilović.

Upozorava da bi, u slučaju da je Rusija uspjela u Ukrajini, to pokrenulo velike sile, ali i da bi bilo velikih problema na Balkanu.

“Mi smo u direktnoj korelaciji s ukrajinskom krizom. Ishod ukrajinskog rata može imati posljedice na BiH. Mi smo fragilna zemlja, imamo speratizme i simpatizere ruskog režima, pijune i aktere koji djeluju u svrhu ruske vanjske politike na Balkan. Pitanje Ukrajine se direktno utiče na BiH”, upozorio je.

Na kraju konstatuje da će se kriza i zbog energenata i namirnica odraziti na sve, posebno Balkan koji nije povukao pravilne poteze, za razliku od nekih evropskih zemalja, a ovisan je o ruskom gasu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare