Mulaosmanović o posjeti Milanovića: Hrvati nisu dijaspora u BiH

Vijesti 12. jul 202113:40 > 14:21 8 komentara
N1

Član Predsjednistva SDA Admir Mulaosmanović smatra da je posjeta predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića izvan institucija države pogrešna.

Mulaosmanović podsjeća da je Milanović odmakao od nečega što je zagovarao prije nekoliko godina.

“Meni je lično žao što je tako postupio i što je van institucija obavio posjetu BiH, koja je više imala karakter posjete na nacionalnom nivou”, kazao je.

Ističe da su bh. institucije legalne i legitimne.

“To što Milanović zahtijeva je jedna vid pritiska na proces izmjene izbornog zakonodavstva i nerelne zahtjeve iz Republike Hrvatske, koje zagovara i premijer RH Andrej Plenković”, kazao je i dodao:

“Što je iznenađujuće, da Plenković djeluje racionalnije, a znamo da je Milanović imao dijametralno suprotne stavove, kada je rekao da se pitanje bh. Hrvata rješava u institucijama BiH i u glavnom gradu Sarajevu.

Mulaosmanović smatra da se iz Hrvatske nameće diskurs da se bh. Hrvati u njihovoj vlastitoj državi BiH tretiraju kao dijaspora.

“Radi se o narodu koji je puno toga kreirao u našoj državi i da je naša kultura dobro prošarana sa kulturom hrvatskog naroda i da oni nisu dijaspora u svojoj državi. Nažalost, Milanović je prihvatio taj narativ. Iz kojeg razloga, on to treba da pojasni svojim biračima i građanima RH”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare