MUP HNK dobiće komesara, opozicija negoduje

Vijesti 17. jun 202218:37 0 komentara

Četiri godine MUP Hercegovačko-neretvanske županije djelovao je bez policijskog komesara. Razlog je prijepor HDZ-a i SDA iz 2014. kad je SDA sudbeno osporila imenovanje Ilije Lasića.

Obrazloženje je bilo kako prema Zakonu nadležni ministar i komesar ne mogu biti iz istog naroda. Nedavno usvojeni Zakon okončao je dugogodišnju trakavicu uz burne reakcije oporbe.

Zbog nedostatka komesara godinama su najviše ispaštali sami policijski službenici; onemogućeno im je napredovanje u službi, oko 50 policajaca je bez mogućnosti odlaska u penziju jer im nema ko potpisati rješenja. MUP-u nedostaje oko 250 policajaca, a konkurs za prijem novih ne može biti proveden bez izbora novog komesara.

Ljudevit Marić, portparolL MUP-a HNK kaže: “Jedini je problem što nam fali određen broj policijskih službenika, tu imamo neke poteškoće, neke pravne mehanizme ne možemo koristiti zbog nedostatka ravnatelja policije”.

A sve zbog spora između SDA i HDZ-a koji je nastao prije osam godina imenovanjem tadašnjeg komesara policije Ilije Lasića. Prema presudama Kantonalnog suda u Mostaru i Vrhovnog suda Federacije BiH to imenovanje bilo je nezakonito. Do kompromisa je ipak došlo usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima kojim je uvedena dodatna funkcija zamjenika policijskog komesara u upravljačkoj strukturi MUP-a koji zajedno sa komesarom dobija značajne ovlasti.

Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNK kaže: “Da li je Zakon idealan? Nije, to je Zakon na kojem je postignut kompromis i za koji skupštinska većina smatra da je to početni korak da počnemo rješavati probleme u hodu u oblasti sigurnosti na području HNK.”

Rješavat će se isključivo u interesu ove dvije stranke poručuju iz SDP-a koji su napustili vanrednu sjednicu Skupštine HNK na kojoj se izglasavao sporni Zakon, a kojim se prema njihovom mišljenju želi uzeti potpuna politička kontrola nad policijom.

“Imat ćemo jednog komesara koji će doćio vjerovatno iz reda hrvatskog naroda i zamjenika komesara koji će doći iz reda bošnjačkog naroda. S tim dobijamo dvije partijske političke policije koje će upravljati procesom u našem kantonu. Bojim se da ćemo ozvaničiti na neki način i treći entitet kroz policijske službenike”, Ismet Lulić, predsjednik KO SDP-a.

Novim zakonom određeno je i da komesar i njegov zamjenik ne smiju biti iz istog konstitutivnog naroda.

“Ovim zakonom se vežu ruke komesaru koji će apsolutno biti ovisan i pod političkim uticajem. On će ozvaničiti podjelu po stranačkoj i etničkoj liniji”, ističe Vesna Saradžić, zastupnica SDP-a u Skupštini HNK-a.

Uoperativnom rukovođenju policijom neće se mijenjati ništa tvrdi ministar unutrašnjih poslova. Usvajanje ovog zakona je , kaže on, bilo neophodno za deblokadu rada MUP-a.

Slađan Bevanda, ministar MUP-a HNK je rekao: “Ne stoje te činjenice da se radi o političkoj policiji ili nekim paralelizmima, u tom smislu se ništa ne mijenja, u smislu operativnog rukovođenja policijom, uvodi se dužnost zamjenika koji ima određene ovlasti i koji mijenja komesara u određenom vremenu i to je sve jasno propisano u zakonu.”

Zakonu kojim je napravljen presedan u funkcioniranju kantonalne vlasti, pa je tako HNK prvi u BiH sa policijskim komesarom i njegovim zamjenikom, po uzoru na federalni nivo vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!