MUP HNŽ: Ne možemo preuzeti pratnju autobusa s migrantima

Vijesti 29. dec 202021:52
Izvor: N1

Ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Slađan Bevanda uputio je pismo Ministarstvu sigurnosti BiH u kojem je naveo kako MUP HNŽ-a nije u mogućnosti angažirati policijske službenike i preuzeti pratnju autobusa s migrantima koji bi trebali biti prebačeni iz Bihaća u vojarnu u Bradini kod Konjica.

U svom pismu ministar Bevanda navodi kako je odluka da se oko 800 migranata iz Bihaća prebaci u HNŽ u suprotnosti sa zaključkom Skupštine HNŽ-a iz siječnja ove godine u kojoj se traži koordinacija svih aktivnosti koje se odnose na migrante s mjerodavnim tijelima i organima jedinica lokalne samouprave u HNŽ-u.

Upozoravamo na činjenicu da prema operativnim saznanjima raspolažemo informacijama da je ova najava izazvala ogromnu uznemirenost građana te da se velika grupa mještana (za sada više od 150) samoorganizirala i da planira vlastitim tijelima i drugim preprekama zapriječiti dolazak migranata u njihovo mjesto. U razgovorima ističu da ne žele uvoz tuđih problema u njihovu sredinu, da bivša vojarna nema nikakve uvjete za prijem tolikog broja migranata, da je jako blizu glavne prometnice M-17, njihovih kuća i škole, da nije ograđena nikakvom zaštitnom ogradom i da ne postoji minimum sigurnosnih uvjeta za boravak migranata“, navodi Bevanda dalje u svom pismu.

On je odluku da se migranti prebace u Bradinu nazvao ishitrenom, istaknuvši kako je područje HNŽ-a već u velikoj mjeri opterećeno sigurnosnim problemima koje izazivaju migranti te da bi smještaj novih migranata na području HNŽ-a dodatno destabiliziralo sigurnosnu situaciju.

“Isto tako, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom ministarstvu i pojačane aktivnosti na realizaciji akcije ‘Mirni blagdani’, aktivnosti na realizaciji naredbi Kriznog stožera u vezi pandemije COVID-19 i drugih.

Zadaća MUP-a HNŽ-a je pružanje maksimalne osobne i imovinske sigurnosti svih građana ove županije i svih onih koji borave na ovom području, a ovakvi potezi prebacivanja sigurnosnih problema na naše područje nisu prihvatljivi nego naprotiv mogu izazvati nesagledive posljedice i narušiti stanje sigurnost, stoji na kraju pisma koje je ministar unutarnjih poslova HNŽ-a uputio Ministarstvu sigurnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar