MUP: Milomir Savčić se ne nalazi u Srbiji

Vijesti 11. aug 202114:05 8 komentara
Milomir Savčić
Milomir Savčić (Screenshot)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je kako se Milomir Savčić, kojem se u Bosni i Hercegovini sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici 1995. godine, ne nalazi u Srbiji.

Savčiću je Sud BiH 9. avgusta odredio pritvor, nakon čega ga sudska policija nije pronašla na kućnoj adresi, a potom je Sud donio naredbu o raspisivanju međunarodne poternice.

Nakon obavljenih provera evidencija o ulasku u zemlju Uprave granične policije, utvrđeno je da Savčić nije ušao u Srbiju, saopšteno je.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo je i medije iz Bosne i Hercegovine da ne iznose, kako navode, “neproverene i netačne informacije koje služe kao podloga pojedincima da u svoje lične razmirice i obračune uvlače Srbiju”.

Milomir Savčić, nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS), kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, nakon što mu je Sud BiH 9. augusta odredio pritvor, nije pronađen na kućnoj adresi.

Pritvor mu je određen na zahtjev Tužilaštva BiH, koje smatra da je Savčić uznemirio javnost u nekoliko medijskih nastupa kada je negirao genocid u Srebrenici, nakon što su na snagu stupile izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, kojima je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko to zabranio, piše BIRN.

Prema navodima Tužilaštva sa ročišta, Sud BiH je ranije Savčiću zabranio da u medijima istupa o činjenicama koje se odnose na ovaj postupak, što je prekršio u medijskim nastupima.

Sud BiH je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milomirom Savčićem, nakon što ga Sudska policija nije mogla pronaći na adresi poslije određivanja pritvora, saopćeno je iz Suda BiH jučer.

Kako je potvrđeno za BIRN, odbrana je uložila žalbu na rješenje o pritvoru.

Sud BiH je 13. januara 2020. potvrdio optužnicu u predmetu Milomir Savčić. Prema optužnici, Savčić je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu VRS-a pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare