MUP RS čisti svoje redove: Presijeca se lanac saradnje inspektora i škaljaraca

Vijesti 19. jul 202119:08 > 20:06 2 komentara

Sud Bosne i Hercegovine odredio je privremeni pritvor Milošu Božoviću, koja zbog teškog ubistva potražuje Crna Gora. Dok se čeka zahtjev iz Podgorice o izručenju, Božovića je kao svjedoka u predmetu Darko Elez i drugi ispitalo državno tužilaštvo.

Okružno javno tužilaštvo iz Banje Luke, s druge strane, bavilo se inspektorima MUP-a Republike Srpske koji se terete za pružanje logističke pomoći osobama s Interpolove potjernice. U istom predmetu, policija je nastavila hapšenja. Osnovni sud u Banjaluci odredio je jednomjesečni pritvor inspektoru Mladenu Milovanoviću zbog sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela. Koliko su kotorski kriminalni klanovi u Republici Srpskoj bili bliski pojedim policajcima, tek će se vidjeti.

Inspektori pomagali odbjeglom Cetanjinu

Od tri uhapšena inspektora koja se terete za pružanje logistike odbjeglom škaljarcu, dva su puštena na da se do okončanja postupka brane sa slobode i to Gorana Rečević i Predrag Vatreš. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka zatražilo je mjeru pritvora i za inspektora UKP-a Mladena Milovanovića. Svo troje inspektora se sumnjiče da su u periodu od 31. maja do 18. jula pomagali u prikrivanju odbjeglom Cetinjaninu i to na teritoriji više bh. gradova. Nisu pretjerano skrivali druženje sa sumnjivim škaljarcem, zajedno su odlazili u fitnes centre i kafane. Zbog pomaganja licu s potjernice privedeni su i otac i sin Petar i Gojko Dukić, od ranije poznati policiji zbog sumni u krađe vozila. Sumnjiče se da su u svojoj kući pružili gostoprimstvo Božoviću osumnjičenom za ubistvo.

“MUP čisti svoje redove i tek ćemo da čistimo”

Dok se u podijeljenoj javnosti Republike Srpske vodi polemika o tome ko je vodio akciju hapšenja da li ministar Dragan Lukač, ili direktor policije Siniša Kostrešević, raspravlja se i na temu – kome su bili bliski uhapšeni inspektori… U MUP-u nam kratko kažu, da je akcija rađena u skladu sa nadleženostima, a da ju je vodila Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, na čijem je čelu Mladen Marić. Nije na čelu niti jedne policijske uprave, no Milorad Dodik znao je za akciju čišćenja policijskih redova.

“MUP čisti svoje redove i tek ćemo da čistimo. Znao sam za te aktivnosti i bez oklijevanja, naš zahtjev je bio da nema nikakvog izuzeća . Neprihvatljivo je da bilo koji pripadnik bude angažovana na taj način, oni moraju da odgovaraju žestoko i moraju da budu udaljeni od bilo kakve mogućnosti da se vrate u službu, a imamo i mnoge druge. Nisu oni samo u pitanju, ovi koji su u kontaktu sa raznim kriminalnim grupama, jer sa njimam nekako izađemo na kraj, ali imate mnogo onih podanika koji su spremni da rade za razne strane obavještane služe, a pripadaju našim bezbjednosnim strukturama. I sa njima ćemo morati, polako ali sigurno, sklanjajući ih sa važnih mjesta”, rekao je Dodik.

Hoće li i ko biti sklonjen sa važnih policijskih, ili pak političkih mjesta, biće jasnije u narednom periodu. Do tada, ministar Lukač ponavlja: ” Ima dovoljno poštenih i hrabrih plicajaca koji su spremni da očiste svoje redove od pokvarenih i korumpiranih”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare