MUP Srbije: Nismo uhapsili Kornjaču, kao što i BiH nije uhapsila Orića

Vijesti 21. aug 202120:55 > 23. aug 2021 16:35 25 komentara
Istraga.ba

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije postupa isključivo u skladu sa zakonom, a ne po nalogu izdatom od strane bilo koje televizije, uključujući i televizije N1 Beograd ili Sarajevo".

Ovo su riječi kojim počinje odgovor koji je stigao iz MUP Srbije nakon novinarskog upita N1, a ne naloga, o tome da li je ili će MUP Srbije poduzeti bilo šta nakon što je na teritoriji Republike Srbije lociran Duško Kornjača bjegunac od pravde i optuženik za zločine protiv čovječnosti počinjene na teriroriji Bosne i Hercegovini, lice sa Crvene potjernice Interpola.

Nema zakonskog osnova za postupanje po potjernici BiH

“Ne postoji zakonski osnov za postupanje po potjernici BiH koja se odnosi na državljanina Republike Srbije, Duška Kornjaču. Naime, pozitivno zakonodavstvo Republike Srbije, osim u slučaju saradnje sa Haškim tribunalom, ne dozvoljava izručenje osumnjičenih za ratne zločine”, odgovor je MUP-a Srbije za N1.

Međudržavni sporazum Republike Srbije i Bosne i Hercegovine o uzajamnom izručenju, takođe, ne dozvoljava izručenje svojih građana kada je u pitanju sumnja za krivično djelo ratnog zločona. Jasno je definisano da krivična djela ratnog zločina ne potpadaju pod sporazum, pojašnjavaju iz MUP-a Srbije.

“Odgovor na pitanje zašto srpska policija nije uhapsila Duška Kornjaču, za kojim je Bosna i Hercegovina raspisala potjernicu, jedanak je odgovoru na pitanje zašto policija BiH nije uhapsila Nasera Orića iako je za njim Srbija raspisala potjernicu”, rekli su za N1 iz MUP-a Srbije.

Interpol: Mi ne hapsimo, to čine nacionalni policijski službenici

Ovom odgovoru prethodio je jučerašnji odgovor za N1 Interpola.

“Mnoge zemlje članice INTERPOL-a smatraju Crvenu potjernicu valjanim zahtjevom za privremeno hapšenje, posebno ako su povezane sa zemljom koja je zatražila zahtjev putem bilateralnog sporazuma o izručenju. U slučajevima hapšenja na temelju Crvene potjernice, to čine nacionalni policijski službenici u zemljama članicama INTERPOL-a”, izjavili su za N1 iz Interpola .

Podsjećamo, optuženika, a ne osumnjičenika, kako to navode iz MUP-a Srbije, za ratni zločin, Duška Kornjaču, umjesto istražnih organa Srbije, pronašao je bosanskohercegovački novinar Avdo Avdić sa portala Istraga.ba. Kornjača je slobodno živio u Novom Sadu.

Prema današnjim riječima predsjednika Srbije, Aleksandra Vučiča, Kornjača radi kao “ugledni ljekar”.

Duško Kornjača je “u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području opšine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz općine Čajniče”, navedeno je u optužnici koju je potvrdio Sud BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare