MUP ZDK: Zabranjen protestni skup podrške Fuadu Kasumoviću

Vijesti 10. dec 202116:13 > 16:13 0 komentara
N1

Protestni skup podrške Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice planiran za ponedjeljak, 13. decembar neće se održati, naveli su iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona rekavši da on nije na vrijeme najavljen te da je zbog toga zabranjen.

Kako su pojasnili iz MUP-a ZDK, u skladu s odredbama člana 10. Zakona o javnom okupljanju Zeničko-dobojskog kantona, organizator mirnog okupljanja je dužan nadležnoj policijskoj stanici prijaviti održavanje mirnog okupljanja najkasnije sedam dana prije početka održavanja mirnog okupljanja.

“Izuzetno i iz naročito opravdanih razloga, prijava se može podnijeti najkasnije 48 sati prije početka održavanja mirnog okupljanja uz obavezno obrazloženje neprijavljivanja u propisanom roku. Budući da organizator navedenog skupa nije postupio u skladu sa gore navedenim odredbama Zakona o javnom okupljanju Zeničko-dobojskog kantona, Policijska stanica Centar je donijela Rješenje o zabrani održavanja prijavljenog skupa, o čemu je organizator informisan i upozoren. Pored toga, organizator navedenog skupa nije zatražio niti dobio potrebnu saglasnost Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, za održavanje skupa, budući da je još na snazi naredba Kriznog štaba Federacije BiH, prema kojoj je organizator dužan izvršiti prijavljivanje održavanja skupa sukladno propisima o javnom okupljanju, kao i propisima i naredbama štabova kantonalnih ministarstava zdravstva”, naveli su iz MUP-a ZDK.

Podsjetili su na aktuelne odluke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK kojim se produžava trajanje već postojećih epidemioloških mjera, a jedna od njih je i zabrana okupljanja na javnom mjestu više od 100 osoba.

“Budući da je organizator u svojoj prijavi skupa upućenoj Policijskoj stanici Centar naveo da očekuje dolazak tri hiljade građana, jasno je da bi održavanje istog predstavljalo direktno kršenje važećih naredbi kriznih štabova, koje se tiču provođenja epidemioloških mjera koje su na snazi, što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanjem epidemiološke situacije i ugrožavanjem zdravlja većeg broja građana. Protiv ovog rješenja o zabrani, organizator nije izjavio žalbu. Ponovo naglašavamo da su Zakonom o javnom okupljanju Zeničko-dobojskog kantona precizno definisane odredbe kojim se uređuje pravo i način organizovanja javnog okupljanja građana na području Zeničko-dobojskog kantona”, istakli su.

Obavijestili su građane i udruženja da će policija primjenjivati odredbe Zakona o javnom okupljanju ZDK.

“Kojim su pored prava i načina organizovanja javnog okupljanja građana na području Zeničko-dobojskog kantona precizno utvrđene i obaveze organizatora mirnih okupljanja, javnih priredbi i svih drugih oblika okupljanja u pogledu prijavljivanja, organizovanja, održavanja i osiguranja skupa, odnosno okupljanja. U svim slučajevima kršenja naznačenih odredbi, policijski službenici će organizatoru okupljanja izdati prekršajni nalog. Novčane kazne za organizatore javnih okupljanja predviđene ovim zakonom se kreću od 500 KM do 9.000 KM”, poručili su.

POVEZANA VIJEST

Podsjetimo, danas je saopćeno da bi Fuad Kasumović trebao biti pušten iz pritvora u kojem se nalazi od 1. decembra ove godine kada je uhapšen u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kodnog imena “Zenicatrans”. U sklopu ove akcije je uhapšeno ukupno 11 osoba, među kojima je, osim Kasunovića bio i Vahdet Drina, bivši predsjednik Nadzornog odbora JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” za kojeg će danas u toku dana biti također upućen prijedlog za puštanje na slobodu.

Ostali uhapšeni su odmah po privođenju pušteni da se brane sa slobode, dok su Kasumović i Drina ostali u pritvoru.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!