Murphy: Bh. zvaničnici se trebaju dogovoriti, ali ne po svaku cijenu

Vijesti 17. mar 202211:27 > 11:33 4 komentara
F.Z./N1

Na predstavljanju preporuka za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je predstavila Skupština građana BiH, obratili su se, između ostalih i Michael Murphy, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini te šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Murphy je tom prilikom naglasio tri stvari.

“Prvo, pojavio se jedan novi geopolitički momenat u Evropi uključujući i Zapadni Balkan kojim je otvorena nova mogućnost za Bosnu i Hercegovinu. Ta mogućnost podrazumijeva odgovornost lokalnih lidera u BiH i političkih lidera kako bi iskoristili tu priliku koja im se pruža. Drugo, SAD, EU i OSCE su tu da pomognu vašim liderima da postignu kompromis i konsenzus koji je neophodan da bi se iskoristila prilika koja se ukazala”, kazao je Murphy.

Na kraju je naveo i to da gore rečeno ne podrazumijeva dogovor pod bilo koju cijenu.

“To podrazumijeva dogovor koji uključuje elemente sa kojima ste vi svi vrlo dobro upoznati, a uključujući najvažnije, a to je paket koji se odnosi na integritet izbornog procesa”, poručio je Murphy.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH je tom prilikom podsjetila da se BiH kao zemlja članica ove međunarodne organizacije obavezala na neodložnu provedbu svih njenih preporuka pri uredu za ljudska prava koja se tiču izbornog procesa.

F.Z./N1 (Kathleen Kavalec)

“I naravno sa jedne strane je provedba svih presuda predmeta i razgovora kod političkih subjekata. Jednako važno je da građani sa svoje strane daju doprinos. Važno je imati jedan inkluzivan proces vezano za reformu izbornog zakona i zbog toga je misija OSCE-a podržala organizaciju ovog formata Skupštine građana”, zaključila je Kavalec.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare