Misirlić, Fazla i Mušanović: “Da li pomaže ako zaista popije aspirin i martini?”

Vijesti 25. jul 202210:04 > 14:08 0 komentara

“A ja moram da ti se svidim bebo, bebo, bebo, a ja bih tebe samo na noć, a ti bi mene hteo” stihovi su kojima počinje najslušanija pjesma na YouTube-u u BiH. Sa preko 4 miliona pregleda u desetak dana Henny i pjesma Martini izuzetno dobro kotiraju kod slušatelja u BIH. O muzici koju mladi slušaju danas, tekstovima, porukama koje tekstovi šalju za Novi dan govorili su Amir Misirlić – muzički kritičar, novinar i publicista, Zlatan Fazlić Fazla – tekstopisac i muzičar, Jasmin Mušanović - novinar i reper.

Generacijsko nerazumijevanje

Misirlić je o ovoj naslušanijoj pjesmi, kazao da u kakvom vremenu živimo, tako se i dogodilo s muzikom.

“Mene prvo zanima, je li to ozbiljna terapeutska preporuka, je li pomaže ako se popije Martini, a drugo pitanje je koliko se slušaju tekstovi, da li neko sluša muziku koja prati tekstove, prate se emocije ili je to nešto kao u klubu – znojiš se i nešto ćeš upratiti, a nešto nećeš”, govori Misirlić. Dijeli mišljenje sa ostalim sugovornicima iz studija, da svako vrijeme nosi nešto svoje, te da ni u ono vrijeme nije bilo sve romantično.

Fazla je, komentarišući ovu pjesmu, rekao da oni pjevaju o onome sto je njihovo vrijeme i u čemu žive.

“Ne bih govorio o talentu sada, ne može se nekim strpljivim radom dobiti talent, na stranu stavimo vještinu. A što se tiče onoga o čemu se pjeva, oni pjevaju o onome sto je njihovo vrijeme i u čemu ih zove. Možda se nama ne sviđa, s obzirom da mi stariji pratimo neki drugi svijet. Oni pišu o onome što vide i dožive i osjećaju. U principu je uvijek isto sve. Nekada kad smo mi počinjali, bili smo za neku generaciju čudni. To je generacijski, ne bih rekao jaz, nego nerazumijevanje”, mišljenja je Fazla.

Recept za dobar hit

Mušanović smatra da je današnja muzika usko povezana sa društvenim mrežama, trendinzima, topicima i sa svemu sto je hit i što je popularno u svijetu mladih.

“Uopšte nije tekst bitan. Mnogi su se izrugivali ovoj pjesmi. Konkretno ova pjesma je nastala kao talas koji je krenuo iz Srbije gdje mladi rade obrade starih tursko-grčkih pjesma koje su bile hit prije 20 godina. Pa je to povećalo se sa pjesmom Arasha “Boro Boro”, čuvenom azerbejdžanskom pjesmom koja je postala hit u rep obradi ekipe Crni Cerak iz Srbije prije manje od godinu dana. Ovo konkretno je cover stare Tarkanove pjesme”, rekao je Mušanović, dodajući da je melodija dobra, vibe također, te da je to recept za dobar hit.

Mušanović je primijetio i da pjesma traje 1.59, a nekada su se radile pjesme po 5, 6  i 7 minuta.

“Muzika se optimizira za društvene mreže jer to je najbrži recept za slavu, pa na kraju i pare”, zaključio je Mušanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!