Mutap spremna na saradnju, porodica Memić zadovoljna zbog “male pobjede”

Vijesti 17. jun 202118:45 3 komentara

Iz prostorije za zadržavanje MUP-a KS gdje je provela noć otišla je ka Tužilaštvu BiH gdje će provesti drugu. Alisa Mutap, sada Alisa Ramić, saslušana je u svojstvu osumnjičene u predmetu Dženan Memić u Tužilaštvu BiH.

“Tužitelji Tužiteljstva BiH, danas ispituju osumnjičene, te će nakon što se okončaju aktivnosti ispitivanja, biti odlučeno o daljim mjerama. Također, tužitelji Tužiteljstva BiH, zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, intenzivno provode istražne radnje u ovom predmetu”, izjavio je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Mutap želi da se slučaj rasvijetli

Alisa Ramić, djevojački Mutap, želi da se cijeli slučaj rasvijetili, pa ako je potrebno ide na poligraf da se utvrdi da li je imala amneziju, poručila je tužiocima tokom saslušanja ističe u izjavi za N1 njen advokat Goran Dragović

“Ponudila se za bilo koju vrstu vještačenja ispitivanja od strane stranih, domaćih eksperata itd, a kako bi se ovaj predmet napokon riješio”, dodao je Dragović.

VEZANE VIJESTI

Uz Mutap u Tužilaštvo su prebačeni i dvojica policajaca te bivši recepcioner Muamer Ožegović. Početak uspostavljanja novog povjerenja u pravosuđe i mala pobjeda koja znači mnogima u BiH tako su jučerašnje hapšenje Alise Mutap doživjeli članovi porodice Memić.

Mala pobjeda za porodicu Memić

“Ono što je do jučer bilo nezamislivo, jučer se desilo u ovoj državi, a to je da znamo da su svi jednaki pred zakonom i da će odgovarati za svoja djela”, izjavila je Arijana Memić, sestra Dženana Memića.

“Jako mi je drago što je MUP Kantona jučer uhapsio Alisu Mutap, što time vraćamo vjeru u rad institucija, neka rade i treba da rade. Čuo sam da su neki pripadnici MUP-a izrazili želju da oni budu ti koji će uhapsiti Alisu Mutap”, dodao je Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Na osnovu krivične prijave iz 2018. godine nova hapšenja očekuje pravni zastupnik porodice Memić, advokat Ifet Feraget.

Feraget očekuje nova hapšenja

“Postoji devet tužilaca koji su zastupali optužnicu, njihovu odgovornost treba utvrditi, postoji veliki broj pripadnika policijskih agencija, od kojih su četvorica već uhapšeni, nadam se da će biti još toga iako ja ne volim najavljivati hapšenja, ali logično razmišljam, dakle nije bilo moguće ovo sve odraditi sa malim brojem ljudi”, poručio je Feraget.

Slučaj Memić kao podstrek pravu, pravdi i pravičnosti vidi otac ubijene Selme Agić, a majka Nadin Smajlović kao snagu za istrajavanje u vlastitim pravnim borbama

“Mi kao porodica ćemo podnijeti tužbu protiv tužiteljice Sabine Sarajlija, protiv Kantonalnog tužilaštva i protiv Vlade Federacije, striktno protiv premijera Novalića”, rekla je Amina Smajlović.

Hapšenja – iznenađenje za mnoge

“Ovo jučerašnje hapšenje vjerujete da me je iznenadilo, ja sam mislio da neće do toga nikada da dođe jer pet godina je veliko. Mi smo svi porodično oštećeni ali Bože moj, ali institucija ima i ima ljudi u svim instuticijama države”, rekao je Amir Agić.

U istrazi koje Tužilaštvo BiH provodi od 2019. godine na osnovu krivične prijave porodice protiv 40 i više osoba do sada su procesuirana tri lica koja se nalaze u pritvoru.

Riječ je o Hasanu Dupovcu bivšem načelniku za saobraćajne istrage MUP-a KS koji se sumnjiči za zloupotrebu položaja, Zijad Mutap, otac Alise Mutap koji se sumnjiči za ometanje istrage, te policajac Josip Barić koji se sumnjiči za djelo organizovanog kriminala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare