Muzaferija: Ovo će ostati duga mrlja na SAD-u kao svjetioniku demokratije i nade

Vijesti 08. jan 202119:25 > 19:48 3 komentara

Emina Muzaferija, vanjskopolitički analitičar i specijalista za sigurnost i konflikte iz Haga, kazala je za N1 kako su događaji u Washingotnu pokazali da je u jedna svjetska supersila izgubila mjesto prvaka demokratije, da će ovi izbori ući u historiju kao "nezakoniti", a da će podjele koje Donald Trump ostavio iza sebe potrajati.

“Nasilne demonstracije i upad u zgradu američkog kongresa su u isto vrijeme šokantni i očekivani. Šokantni jer je ovo prvi put da su se američke institucije našle pod napadom koji je podstaknuo sam američki predjesdnik, a očekivano jer je to kulminacija procesa koje je Trump vodio. Za njegovu grčevitu borbu za opstanak na vlasti, možemo naći uzrok u njegovoj ličnosti, 2016. godine rekao je u kampanji protiv Hillary Clinton da će prihvatiti rezultate samo ako pobijedi. Koristi sve za sebe, misli samo na sebe i čini sve da ostane na vlasti. Koristio je novac, brojne teorije zavjera, neosnovane tvrdnje, kada to nije uspjelo, onda je na jedan očajan način pokušao spriječiti transfeer vlasti i što više zagorčati život novoj administraciji”, kazala je Muzaferija u Danu uživo.

Istakla je da će ovi “izbori ući u historiju kao nezakoniti i da će oni na Bidena gledati kao na predsjednika koji je na vlast došao krađom”.

“Imamo milione Amerikanaca koji na ove rezultate gledaju kao na kraj demokratije. Što se tiče dugoročnih posljedica za unutarnje demokratske procese u SAD-u, teško je procijeniti, ali ostat će podjela i Trumpizam. Kada prestane s huškanjemo, ostat će faktor podjele. Ovo će ostati duga mrlja na SAD-u kao svjetioniku demokratije i nade za ostale zemlje svijeta”, kazala je Muzaferija.

Navela je kako su Trumpove greške kulminirale ovim dešavanjima u srijedu jer se desilo nasilje, a životu su izgubljeni. Došao je u situaciju da ga Republikanci koji su ga podržavali, otvoreno i direktno optužuju za nezapamćeno nasilje.

“Neki su podnijeli ostavke. I ako ima veliku podršku svojih glasača, Trump je u Washingtonu sve više usamljen i ovog trenutka ga je jako teško zamisliti kao republikanskog kandidata za četiri godine. Podjele koje je Trump ostavio i napravio američkom društvu – širenje rasizma, degradacija nauke, teorije zavjere – su greške koje napravio tokom mandata, ali one su bile s namjerom”, rekla je Muzaferija.

Poređenja da Trump za razliku od Baracak Obame nije poveo niti jedan rat ne smiju, ističe, biti jedini kriterij za vođenje vanjske politike.

“Trumpova politka je bila sve samo ne miroljubiva. Radi se o agresivnom realizmu i tokom četiri godine Trump je aktivno narušavao interese SAD-a u svijetu. Trump je izvršio antetat na iranskog generala Kasima Sulejmanija, došlo je do povlačenja SAD-a iz klimatskih sporazuma, Vijeća za ljudska prava, iranskog nukelarnog sporazuma… Izjave da Trump nije poveo nijedan rat šalju jako iskrivljenu sliku jer je kroz sve ove četiri godine aktivno sprovodio sve ono što je smatrao da je interesu Amerike i njegovom vlastitom interesu”, kazala je.

Govoreći o dolasku nove administracije predvođene Bidenom, kazala je da ako gledamo Bidenov prethodni aganžman, onda su očekivanja za Balkan opravdana.

“Prilike će biti jako pogodne da se napravi ozb8iljan iskorak kako bi BiH postala jedna stabilna, funkcionalna i samoodrživa država. Međutim, trebamo biti jako pažljivi s ovakvim očekivanjima”, zaključila je.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare