MVEP Hrvatske: “Legitimni predstavnici” Hrvata u BiH ne djeluju protiv Daytona

Vijesti 07. jun 202219:043 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z./ N1

"Legitimni predstavnici Hrvata u BiH ne djeluju protiv Dejtonskog sporazuma, već oni koji sprječavaju izbornu reformu", poručilo je u utorak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u reakciji na to što su Sjedinjene Države uvele sankcije predsjedniku entiteta Federacija BiH Marinku Čavari.

Američko ministarstvo financija dodalo je Čavaru i ministra zdravstva entiteta Republika Srpska Alena Šeranića na popis sankcioniranih bosanskohercegovačkih dužnosnika jer su slijedili etnonacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana BiH i potkopavali Dejtonski sporazum.

Republika Hrvatska ne smatra da su “legitimni predstavnici” Hrvata djelovali protiv navedenih postulata jer im je u najvećem interesu poštivanje Daytona i ulazak BiH u NATO i EU, kaže se u priopćenju MVEP-a.

“Upravo najava političkih stranaka u sklopu Hrvatskog narodnog sabora te drugih stranaka da će unatoč neregularnosti trenutnog izbornog zakona izići na izbore, svjedoči o njihovom zalaganju za načelo očuvanja krhke stabilnosti u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini s obzirom na iznimno teške geopolitičke okolnosti uslijed ruske agresije na Ukrajinu”, smatraju sa Zrinjevca.

Dodaje se da je Hrvatska supotpisnica Dejtonskog sporazuma i osuđuje svaku vrstu djelovanje koje ga podriva.

MVEP naglašava da to ne čine Hrvati.

“To se posebno odnosi na one političke snage koje zagovaraju i provode politike separatizma i unitarizma te destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu i ustavno formiranu od dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda. Predstavnici baš tih spomenutih političkih usmjerenja odbijaju provesti promjene izbornog zakona, odnosno implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” i presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić””, naglašavaju sa Zrinjevca, ne navodeći eksplicitno o kome se radi.

Pošto MVEP smatra da bi takva promjena Izbornog zakona osigurala pravo Hrvatima da biraju svoje “legitimne političke predstavnike onako kako ih biraju i pripadnici ostala dva konstitutivna naroda”, a time se i osigurala stabilnost BiH, Hrvatska i dalje poziva partnere i saveznike SAD i EU da podrže postizanje dogovora o izbornoj reformi, zaključuje se, prenosi Hina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar