MVP BIH: Počinje kampanja javne diplomatije pod nazivom ”12 dana mira”

Vijesti 20. sep 202111:40 0 komentara
MVP BIH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pokreće prvu koordiniranu kampanju javne diplomatije pod nazivom "12 dana mira“ s ciljem pozicioniranja Bosne i Hercegovine kao zemlje mira, slobode i suživota, gdje će umjetnici, djeca i mladi ljudi iz BiH svojim sudjelovanjem pomoći kampanji i doprinijeti promociji Bosne i Hercegovine.

Kampanja će ujedno iskazati i zahvalnost vladama zemalja koji ulažu u razvoj BiH

Kako je saopćeno iz tog ministarstva, paralelno s aktivnostima u zemlji, planirano je da se u organizaciji preko 20 bh. diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu, međunarodnoj javnosti Bosna i Hercegovina predstavi kao mirno i sigurno mjesto i zemlja u koju su svi dobrodošli, te se ujedno zahvaliti građanima i vladama zemalja koje su ulagale u obnovu, oporavak i razvoj BiH svih ovih godina.

Kampanja “12 dana mira“ počinje u utorak, 21. septembra, kada se obilježava Međunarodni dan mira i traje do 2. oktobra, koji se obilježava kao Međunarodni dan nenasilja.

Saradnja bh. umjetnice i mladih

Ceremonija otvaranja kampanje bit će održana sutra u galeriji Centra za kulturu Semberija u Bijeljini umjetničkim performansom pod nazivom “Misli Sloboda: Između danas i sutra“, priznate bosanskohercegovačke umjetnice s adresom u New Yorku Edine Selesković. Tog dana umjetnica će u suradnji s djecom i mladima postaviti svoju prvu instalaciju u okviru kampanje.

Sljedeća dva performansa umjetnice Selesković će biti održana 27. septembra u Velikoj Kladuši, te 29. septembra te Trebinju. Navedena tri grada izabrana su zbog, kako navode iz MVP-a, njihovog zemljopisnog položaja na tri tačke bosanskohercegovačkog trokuta. U njima će umjetnica zajedno s mladima stvarati svoje umjetničke instalacije uz razgovor, druženje, te razmjenu iskustava i znanja. Time će se mladim ljudima iz BiH pružiti prilika da osmisle ideje i načine na koje mogu pridonijeti održavanju mira.

Završna svečanost kampanje „12 dana mira“, uz prisustvo visokih zvanica, diplomatskog kora i medija, bit će održana u ponedjeljak, 4. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Kampanja „12 dana mira“ će se, uz PR i medijske aktivnosti, provoditi i putem društvenih mreža Ministarstva vanjskih poslova BiH – Facebook i Twitter, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!