MVP BiH: Ponovo zatraženo ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije

Vijesti 05. jul 202211:43 > 14:29 5 komentara
MVP BIH

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je Vijeću ministara BiH hitan prijedlog je izmjene i dopune Odluke o vizama kojim bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda kako bi se omogućio daljni i ubrzani razvoj turističke saradnje.

Prošle godine, ministri iz HDZ BiH su glasali protiv ovog prijedloga, čime je nanesena ogromna šteta turističkom sektoru.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ponovo uputilo prijedlog da se turistima iz Saudijske Arabije omogući ulazak u BiH bez vize do 30 dana tokom ljetnih mjeseci sa obrazloženjem da bi liberalizacija viznog režima za državljane Saudijske Arabije imala povoljne efekte na privredu BiH u cjelini.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković ističe:

“Zahtjevamo da se ovaj prijedlog hitno nađe na dnevnom redu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te da konačno prevlada ekonomsko razmišljanje, naglašavajući da liberalizacija viznog režima donosi korist svim građanima i državi te ona predstavlja najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini.”

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 2016. godine, na 24. redovnoj sjednici donijelo zaključak kojim se „daje suglasnost MVP BiH da pokrene postupaka olakšavanja viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije”
Napominjemo da su susjedne zemlje donijele slične olakšice u cilju podrške turističkom sektoru u njihovim zemljama. Podršku privremenoj liberalizaciji viznog režimu su ranije dale Vanjskotrgovinska komora BiH, turističke zajednice u BiH, hoteli, Aerodrom Sarajevo, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Saudijska Arabija je, inače, putem Saudijskog fonda za razvoj realizirala je brojne privredne projekte u BiH među kojima su rekonstrukcije fakulteta, osnovnih i srednjih škola, opremanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pomoć bolnici u Mostaru, sanacija vodovoda pitke vode u Goraždu, Maglaju i Bužimu, podrška malim i srednjim preduzećima, podrška Fondu za stočarstvo, obnova i izgradnja stambenih objekata u povratničkim naseljima, povoljni krediti za obnovu i razvoj infrastrukture i brojni drugi projekti.

Kraljevina Saudijska Arabija i BiH su povezane Sporazumom o ekonomskoj, trgovinskoj, investicijskoj, tehničkoj, kulturnoj i sportskoj saradnji i Memorandumom o akademskoj saradnji između Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta “Kralj Saud”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare