N1 donosi detalje prijedloga za pritvor: Za šta se terete Zeljković i ostali

Vijesti 17. sep. 202112:02 > 12:042 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Okružni sud u Banjaluci odlučuje da li će odrediti pritvor direktoru Instituta za javno zdravstvo RS Branislavu Zeljkoviću, direktoru preduzeća "Procontrol" Slavku Bojiću, direktoru "Promeding" Draganu Dubravcu i direktoru "Travel 4 Fun" agencije Saši Markoviću koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Republičko javno tužilaštvo RS Zeljkovića, Bojića i Dubravca tereti da su krivično djelo počinili od 25.3.2020. do 5.5.2020. godine, zajedno i po prethodnom dogovoru.
Naime, neutvrđenog dana marta 2020. godine Slavko Bojić i Dragan Dubravac su zaključili ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski naručiocu JZU Intitut za javno zdravstvo RS, svjesni da pravno lice “Procontrol” nije registrovano za promet medicinskog opremom niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, u cilju da nastupanjem kao grupa ponuđača pribave korist nekvalifikovanom licu “Procontrol”.

Nemedicinske maske

Zeljković u svojstvu službenog lica v.d. direktora, koji je zaključkom Vlade RS od 10.3.2020. godine zadužen da vrši nabavku medicinske opreme, lične zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava u svrhu sprečavanja pojave korona virusa u RS, iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavio je korist pravnom licu “Procontrol” na štetu sredstava budžeta RS, na način da je iskorištavanjem vanredne situacije za teritoriju RS proveo postupak javne nabavke pregovaračkim postpukom bez obavještenja o nabavci. Riječ je o 50.000 komafda medicinskih respiratornih maski FFP2 procijenjene vrijednosti 345.000 KM bez PDV-a. Ovo je sve utvrđeno na osnovu ponude “Procontrol” od 24.3.2020. godine

Navodi se u kako je Procontrol, po prethodnom dogovoru, višestruko uvećao cijene maski od uvoznih, a da bi to prikrio, fakturisali su dva puta, a sve s namjerom da Institut prihvati tu ponudu. Dostavili su certifikat koji ne potvrđuje da se radi o medicinskoj već o ličnoj zaštitinoj opremi. Uprkos tome, Zeljković je potpisao ugovor.

Stvarna vrijednost maski je bila 0,36 KM dok su prodane Institutu po cijeni od 6,90 KM.

Odijela iz BiH, a ne iz Kine

Zeljković i Marković se terete da su krivično djelo počinili u periodu od 9.4.2020. do 25.5.2020. godine. Zeljković se tereti da je iskoristio svoj službeni položaj na način da je pribavio korist pravnm licu “Travel 4 Fun” na način da je iskorištavanjem vanredne situacije prihvatio ponudu za nabavku medicinskih zaštitnih odijela, maske za lice i profesionalnog nekontaktnog digitalnog termometra 500 komada. Sve je ukupne vrijednosti 2.388.500 KM bez PDV-a.

Navodi se kako Zeljković nije izvršio nadzor niti provjeru narudžbe te je umjesto medicinskih dobio nemedicinska odijela bez odgovarajuće medicinske deklaracije, certifikata i standarda koji nisu porijeklom iz Kine već su proizvedeni u BiH, iako se u ponudi navodilo da su iz Kine. I u ovom slučaju navedena je veća cijena od nabavne. “Travel 4 Fun” je stekao korist u iznosu od 550.000 KM na štetu budžeta RS.

Negirao krivično djelo

U Tužilaštvu Zeljković je izjavio da nije počinio navedeno krivično djelo te da je postupio u skladusa zakonom. Naveo je i to kako nije izbjegavao dolazak na saslušanje već da je bio na pregledu u Beogradu, te je dostavio dokumentaciju. Također, kazao j ekako nije znao kada će se vršiti pretres i da će biti potrebno njegovo ispitivanje.

Bojić, Dubravac i Marković nisu iznosili odbranu niti su odgovarali na pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar