N1 intervju: Profesor Pettigrew emotivno o važnosti sjećanja na Srebrenicu

Vijesti 09. jul 202221:22 0 komentara
N1

Ugledni profesor filozofije David Pettigrew je za N1 uoči obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici govorio o važnosti edukacije u sprječavanju sličnih zločina u budućnosti, opasnosti koje nosi ignorisanje historijskih činjenica, važnosti presuda međunarodnih sudova po tom pitanju i mnogim drugim temama.

Profesor filozofije na Southern Connecticut univerzitetu David Pettigrew je također član Upravnog odbora Programa za studije genocida Univerziteta Yale, član odbora BiH instituta za genocid i obrazovnog centra u Chicagu i član međunarodnog ekspertskog tima na Institutu za istraživanje genocida u Kanadi.

Pettigrew je govorio o negiranju genocida među političkim rukovodstvom u entitetu Republika Srpska, a posebno od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i načelnika Srebrenice Mladena Grujičića, te i o sistematskim revizionističkim pokušajima da se iskrive činjenice o zločinima.

Također je prokomentarisao aktivnosti lokalnih vlasti u opštini Bratunac, gdje je načelnik izjavio da su fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika sa područja Podrinja koji su ubijeni u proteklom ratu u BiH postavljene duž puta prema Memorijalnom centru Srebrenica kako bi ih vidjeli oni koji će prisustvovati komemoraciji.

Također se osvrnuo na izbornu reformu u BiH.

Kompletan intervju sa profesorom Pettigrewom možete pogledati u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!