N1 istražuje: Kako se možete iz Sarajeva vakcinisati u ZHŽ

Vijesti 05. feb 202116:45 6 komentara
N1

Za prve doze ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V, koje bi uskoro trebao nabaviti Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) ZHŽ-a, dosad se pribilježilo oko 1.200 osoba, a najviše njih dolazi iz Sarajeva, kazala je Feni direktorica zavoda Andrea Jurić.

Na pozive N1 direktorica Jurić danima ne odgovara, kao ni na pismeni upit koji smo uputili.

Provjerili smo na web stranici zavoda i tamo pronašli obavijest sa sljedećim naslovom:

VAŽNO!!! – OBAVIJEST o komercijalnom cjepljenju protiv COVID-19

Obavještavamo Vas da će građani s područja Zapadnohercegovačke županije i šire od 25. siječnja 2021. godine biti u mogućnosti izvršiti predbilježbu za komercijalno cijepljenje protiv COVID-19 u prvom planu sa ruskim cjepivom SPUTNIK V te oksfordskim cjepivom AstraZeneca“, navodeno je.

AstraZeneca je tek 29. januara odobrena u Evropskoj uniji, a Sputnik V je ruska vakcina.

Istina, dio vakcina Sputnik V, koji je stigao u našu državu, krenuo je sa Sarajevskog aerodroma, ali je namijenjen za imunizaciju u drugom entitetu, Republici Srpskoj.

Također, za N1 je prije tri dana potvrđen slijed procedure iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva: „Kada Agencija završi kontrolu kvaliteta i ukoliko nalaz bude pozitivan, vakcina može ići dalje u upotrebu u skladu sa entitetskim planom imunizacije“-

Idemo dalje u Federaciji BiH i jednom kantonu. Ono što zbunjuje jeste nastavak obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona:

„Građani s područja Gruda i Ljubuškog kao i oni koji imaju prebivalište izvan Zapadnohercegovačke županije telefonski se mogu predbilježiti svakim radnim danom od ponedjeljka do petka sa navedenim brojevima telefona”.

Prvo pitanje koje smo pismeno postavili i ostali bez odgovora direktorici ZZJ Andrei Jurić je zasnovano na njenoj posljednjoj izjavi da je najviše prijavljenih iz Sarajeva. Znači, iz drugog kantona. Kako osobe osiguranici iz drugog kantona mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu uslugu, cijepljenje ili bili koju drugu, jer za to, poznato je, zakon definiše svu složenost, svake vrste liječenja i zdravstvenih usluga u Federaciji BiH – iz jednog kantona u drugom!?

Nazvali smo brojeve telefona ponuđene u obavijesti za sve koji dolaze iz drugog kantona da saznamo kako se možemo iz Sarajeva i drugog kantona prijaviti za komercijalnu vakcinaciju: „Evo ostavite sad ime i prezime, datum i godinu rođenja, adresu i kontakt telefon, mi vas zabilježimo, kad cjepivo stigne mi vas zovemo da se dogovorimo za termin“, rečeno nam je u call centru. Na pitanje gdje cjepivo kupujemo, pojašnjeno je: „Cjepivo primate ovdje i plaćate, ne kupujete i ne donosite vi osobno“.

Pitali smo, zar ne kupujemo u apoteci? U obavijesti Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ jasno je navedeno: „Na temelju unaprijed predbilježenih narudžbi cjepivo će biti dostupno u ljekarnama“.
Iz call centra nas opet demantuju: „Ne, nije to točna informacija. Mislim, ne može se kupiti u ljekarnoj, nego ukoliko se odlučite, kad dođete ovdje primate i plaćate, ne možete osobno donositi cjepivo“.

Tražili smo i pojašnjenje kako se možemo vakcinisati jer to je besplatna usluga, ako dolazimo iz Sarajeva, a razgovor se odvijao ovako: „Možete se prijaviti, bez obzira na županiju”.

N1 :Ali ja sam osiguranik ovdje, u Sarajevu? „Ali možda, to se razmatra, hoće li se to moći organizirati, sad za sad to je još neprovjerena informacija. Do daljnjeg primamo prijave, pa možete nazvati“.

Kontradiktorne informacije sa svih strana zbunjujuće su. Zašto?

Podsjećamo, direktorica Andrea Jurić za N1 prvo je najavila „kako je jedna veledrogerija iz Posušja pokrenula postupak nabavke ruske vakcine Sputnik V u svrhu komercijalnog vakcinisanja građana“, a sama to potom demantovala riječima za Fenu „prve doze ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V koje bi uskoro trebao nabaviti Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) ZHŽ-a„.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare