N1 na GP Metković: PCR, potvrde, rezervacije, ‘problem’ su cigarete i alkohol

Vijesti 21. jun 202113:32 > 13:35 0 komentara

Ekipa N1 televizije posjetila je Granični prelaz Metković, odnosno izlaz iz Bosne i Hercegovine, a ulaz u Republiku Hrvatsku. Gužve na granici nema, čeka se 20 do 30 minuta. Građani koje smo zatekli na granici naveli su da je "sve podnošljivo", ali bilo je i problema u vidu prenosa alkohola i cigareta.

Naime, jedan bračni par je prešao granicu uz potvrde o vakcinisanju, policijski službenici im nisu tražili dokaz o smještaju, ali su ih pitali za alkohol i cigarete.

“Prešli smo što se tiče vakcine, ali pitali su obavezno da se prijave cigarete, jer se od 1. juna mogu unijeti samo dvije kutije”, rekao nam je gospodin.

“Najbolje je da nepušači idu na odmor”, dodala je njegova supruga.

“Nisu nam tražili dokaz o smještaju. Imali smo kod sestre i zeta vikendicu, samo su nas pitali gdje idemo. A da nisam prijavio cigarete – vratili bi me i išla bi prekršajna prijava. Litar alkohola se smije prenijeti i dvije kutije cigareta. Ostalo nije problem”, poručio je, rekavši da je dvije šteke cigareta morao platiti oko 90 eura, kako bi izbjegao prijavu.

GP Metković: Gužve nema, ni većih zadržavanja

Evo šta su nam rekli ostali ispitanici:

“Idemo na more, svaki dan idemo, tu smo blizu.”

N1: Šta vam je potrebno?

“Primili smo obije vakcine, samo nam je to potrebno. Čekamo nekih 20 minuta, a inače se znalo čekati po sat i pol, dva”;

“Idemo do Neuma, na kratko, par dana. U tranzitu smo. Vakcinisani smo, pitali smo možemo li u tranzitu”;

“Vidjet ćemo sada kada dođem na granicu, jesam li u tranzitu ili ne. Krenuo sam u Orebić na dva dana, tu mi je porodica. Imam test, pozitivan test iz trećeg mjeseca i potvrdu od doktora da sam izliječen. Potvrdu o smještaju nemam, jer je u pitanju porodična kuća”;

“Turistički idem, u Gradac. Imam rezultate prebolovanog testa, rezervaciju imam. Imam i potvrdu od hotela da je plaćeno”, rekli su nam građani BiH u anketi na GP Metković.

Informacije na stranici MUP-a RH

Inače, savjet svim putnicima iz BiH prije polaska na put u Hrvatsku je da posjete stranicu MUP-a Hrvatske i sekciju ‘pitanja i odgovori’, i da se informišu o uslovima ulaska u ovu zemlju EU.

VEZANE VIJESTI

Tomislav Kufner voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Republike Hrvatske, pojasnio je proceduru za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Kufner je više puta istakao da je osim nužnog ispunjavanja epidemioloških uvjeta – potrebno da imaju valjan razlog dolaska u Hrvatsku. Jedan je dolazak u turističke svrhe ili ako imaju vlastitu nekretninu u Hrvatskoj.

“Potreban je negiativan PCR ili negativan antigenski test, potvrda o primljene dvije doze cjepiva 14 dana nakon primanja, ili ako je osoba preboljela covid u 180 dana i primila jednu dozu. Preboljenje se može prikazati pozitivnim PCR testom ili desetodnevnom samoizolacijom koja se može prekinuti testiranjem i nalazom koji se dostavi na Granični prelaz”, pojasnio je Kufner.

Svi bh. građani koji ulaze u Hrvatsku moraju predočiti dokaz da su vlasnici nekretnine, ili da imaju potvrdu o plaćenom smještaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!