N1 na granici: Jutros manji priliv ukrajinskih izbjeglica, neki se vraćaju kući

Vijesti 21. mar 202209:58 0 komentara
N1

Ekipa N1 nalazi se na graničnom prijelazu Medyka između Poljske i Ukrajine. Radi se o najfrekfentnijem prijelazu između ove dvije zemlje, preko kojeg su hiljade izbjeglica u Poljsku ušle tokom prethodnog vikenda. No, jutros su gužve nešto manje, dio izbjeglih se vraća u zaraćenu zemlju, tačnije u zapadne dijelove Ukrajine, javlja ekipa N1.

No, manji priliv izbjeglica može ukazivati i na činjenicu da je situacija unutar zemlje izuzetno teška i da humanitarni koridori još uvijek nisu otvoreni ili ne funkcionišu, naglašava reporterka N1 Ika Ferrer Gotić.

Ipak, podsjeća ona, na ovaj granični prijelaz stigli su Poljaci iz cijele zemlje, ali i volonteri iz brojnih zemalja svijeta kako bi Ukrajincima olakšali transport do njihovih narednih destinacija u Evropi.

Iako su Njemačka, Nizozemska i ostale zemlje zapadne Evrope neke od njihovih najčešćih destinacija, neki od njih su ekipi N1 saopštili da od pakla rata planiraju pobjeći i u zemlje Zapadnog Balkana.

Kratki izvještaj sa graničnog prijelaza Medyka pogledajte u videu ispod.

Podsjetimo, utoku je 26. dan ruske agresije na Ukrajinu, a sve vijesti vezane za situaciju u ovoj zemlji pratite na našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!