N1 na samitu NATO-a: Fokus na Erdoganovom vetu, ali ne i na Milanovićevom

Vijesti 28. jun 202217:14 > 17:19 0 komentara
N1

Samit država i vlada NATO-a koji je počeo danas u španskom glavnom gradu Madridu imat će možda i najveći uticaj na geopolitičku, a posebno na geosigurnosnu, situaciju u narednih nekoliko decenija. Samit koji će pored aktuelnih 30 zemalja članica okupiti i brojne partnerske imat će i ulogu samita proširenja koje će se desiti kroz proširenje Alijanse na sjever Evrope preko Švedske i Finske.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je najavio kako će se, pored rata u Ukrajini, razgovarati o bojnim drugim temama, javio je reporter N1 Esmir Milavić, koji je u Madridu.

U glavni grad Španije danas je došao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i on će biti ključni čovjek, ukoliko ukine svoj veto, za ulazak Švedske i Finske u NATO. Mnogo se ne razgovara o vetu koji je ovim zemljama najavljivao hrvatski predsjednik Zoran Milanović zbog promjena Izbornog zakona BiH.

Također, bitna tema razgovora je i ono što je najavio Stoltenberg, a to je povećanja broj NATO snaga visoke spremnosti sa 40.000 na 300.000.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa svojim saradnicima predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ovom NATO samitu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!