N1 sa izbjeglicama: Poljaci zabrinuto isčekuju ukrajinske prijatelje (VIDEO)

Vijesti 04. mar 202218:55 0 komentara
N1

Reporterka N1 Tina Jelin Dizdar nalazi se u prihvatnom punktu za izbjeglice na graničnom prijelazu Korczowa u Poljskoj, nekoliko kilometara od granice sa Ukrajinom. Kako je izvijestila, iz Granične službe Poljske stigla je informacija da je u Poljsku od 24. februara ušlo 706 hiljada izbjeglica iz Ukrajine. Izbjeglice stalno pristižu. Mnogi studenti i stranci su sada u bIjegu od rata. Vidljivo je mnogo žena i djece koje čekaju transport, a mnogi će spavati u dvorani.

Biće dobro, Svetlana tješi svoje unuke. Nama će reći da ne zna kada će se vratiti, da su kćerka i zet ostali u Lavovu da brane Ukrajinu, da je ona otišla da unuci budu sigurni

“Naši se gradovi granatiraju, naša djeca ginu, moji kćerka i zet, roditelje ove djece, otišli su braniti domovinu. Meni je jako strašno, strašno za budućnost moje djece i moju budućnost”, govori zabrinuto Svetlana Lavov.

Damjan iz Poljske već peti dan dolazi u prihvatni centar. S papirom na kojem je ime njegove prijateljice iz Kijeva. Javila je da dolazi s djecom. Ovako nešto niko nije mogao očekivati.

“Ona putuje iz Kijeva sa dvoje djece Krenula je u ponedjeljak, nije uspjela stići na voz. Zabrinut sam”, ističe Damjan za N1.

Prijatelje iz Ukrajine čeka i Marek. Pitamo ga kako se Poljaci nose s velikim brojem izbjeglica, on odgovara sa ‘rat se može desiti i nama’.

“Ovo je nezamislivo, strašno. Stvari koje se događaju, ne možete vjerovati. Gledam djecu i žene koji pristižu i plačem”, priča Marek.

A jedan rat već je proživio Husein, u Egiptu. Sada bježi od drugog. Sretan što je uspio izvući porodicu.

“Čak 11 godina smo sigurno živjeli u Ukrajini. Znam šta je rat, iz Egipta sam. Nije nam ovo trebalo, sad opet bježim. Gdje ću, ne znam, u Krakov”, rekao je ovaj Egipćanin za N1.

Uspio se izvući i 22-ogodišnji Ismail, student iz Maroka. U Ukrajini je studirao arhitekturu. Kuda dalje, ne zna. Stipendije više nema.

“Blizu 6000 hiljada studenata iz Maroka je studiralo u Ukrajini. Svi smo izgubili diplome. Šta da radimo sada?”, pita se Ismail.

U prihvatnom centru Korcova su hiljade ljudi koji se nadaju da će boljeg sutra ipak biti.

Podsjećamo, sve vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete pratiti uživo na NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!