N1 saznaje: Schmidt neće biti saslušan u Komitetu za vanjske poslove EP

Vijesti 24. nov 202212:12 1 komentar
F.Z./N1

Iako je ranije ovog mjeseca bilo najavljeno da će se na redovnom sastanku Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta održati saslušanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, to se ipak neće desiti. Kako N1 doznaje iz Komiteta za vanjske poslove, iako su se vodili razgovori o njegovom saslušanju 30. novembra, do njega neće doći.

Komitet će tokom sastanka koji će se održati 30. novembra i 1. decembra između ostalog održati iz zatvorenih vrata razmjenu mišljenja sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom te sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyjem. Varhelyi će iduće sedmice posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi sa domaćim zvaničnicima razgovarao o narednim koracima na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

“Upravo potvrđeno. Visoki predstavnik u BIH će doći na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta 30. novembra. Ponovo ću ga pozvati da povuče svoje amandmane na Izborni zakon. Promjene izbornog sistema BiH trebaju ukinuti diskriminaciju, a ne učvrstiti ih”, istakla je Strik u svom tvitu od 10. novembra ove godine.

Strik je zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem ranije uputila otvoreno pismo Schmidtu u kojem se zahtjeva povlačenje odluke visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona BiH koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

Tada su u pismu su takođe zatražili da se obrazlože tvrdnje Zagreba da su učestvovali pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju navedenih mjera. Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama. Pismu koje su poslali Strik i Mijatović u međuvremenu pismu se pridružilo još 26 članova i članica evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, tražeći odgovore od visokog predstavnika u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare