N1 skupo plaća svoju nezavisnost, novci koje BH Telecom daje Pinku “povjerljivi”

Vijesti 29. sep 202219:42 6 komentara

Bh Telecom i zvanično je odbio odgovoriti koliko novca izdvaja za emitovanje PINK-a, Arene i sličnih inostranih medija. Neslužebno riječ je o višemilionskim iznosima. Dok se oni plaćaju, od N1 traže da svoje usluge ponude besplatno, iako je riječ o komercijalnom mediju. Izborna kampanja pokazala je kako je gašenje signala ove TV na platformi Moja Tv - politički, a ne komercijalno motivirano.

BH Telecom odbio je otkriti koliko novca izdvaja na mjesečnom i godišnjem nivou za emitovanje Pink kanala, Arena sporta, FOX-a i drugih sličnih inostranih medija.

U odgovoru na zahtjev N1 TV, koja je informaciju tražila sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, ovo javno preduzeće pozvalo se na “povjerljivost treće strane”.

Navedene tv kuće su se navodno izjasnile da ne dozvoljavaju odavanje traženih informacija.

Zašto je ova informacija važna, jer bi mogla pokazati ono što United media (u okviru koje N1 djeluje ), od početka tvrdi. Izbacivanje ove medijske kuće iz platforme Moja TV, odnosno BH Telecoma, politički je, a ne komercijalno motivirano.

Za razliku od BH Telecoma, United Media, kao vlasnik N1, Sport Kluba i drugih kanala nije krila svoju ponudu koja je za 50 posto snižena u odnosu na raniji paket, No za BH Telecom ni to nije bilo dovoljno. Zatražili su besplatno emitovanje N1 pozivajući se na informativne kanale poput Al Jazeere i TRT-a, pritom zaboravljajući spomenuti u saopćenju za javnost kako se radi o državnim projektima Katara i Turske, dok je N1 Tv komercijalni kanal, poput onih koje, prema medijskim izvještajima, BH Telecom plaća i po 120.000 eura mjesečno, što su višemilionski iznosi na godišnjem nivou.

Što je motiv, pokazala je izborna kampanja.

Ugasiti svojim pretplatnicima signal medijske kuće koja je nagledanija na svim platformama na kojim se emituje, news televiziju koja postavlja pitanja. poput onih….”kako je moguće da je na čelu BH Telecoma predsjednik KO SDA. Zbog čega su članovi uprave osobe koji su članovi ove stranke, njihovi simpatizeri ili pak članovi partnerskih stranaka SDA, a riječ je o javnoj kompaniji, nacionalnom operateru. I kako, takva uprava, može odlučiti ko je dobrodošao, a ko ne na platformu Moja Tv.

Odgovor na ova pitanja nikad nismo dobili ni mi, ni javnost.

Zakon o sukobu interesa napravljen je u interesu politike, ne javnosti, kaže za N1, Vehid Šehić, pravni ekspert i analitičar Koalicije pod lupom:

“Šta su uradili političari, oni su sveli Zakon o sukobu interesa da možeš biti sve. To je trebao biti antikorupcioni zakon, a danas je mrtvo slovo na papiru. Kada ste formirali Komisiju za utvrđivanje sukoba interesa gdje je etnički princip dominantan kod glasanja, vi ste srušili temelje za izgradnju drugačijeg moralnijeg zakona u BIH.”

N1 TV nema ni u ponudi još jednog nacionalnog operatera, MTEL-a. Ako se zna da je vlasnik ove kompanije Telekom Srbije, u vlasništvu države Srbije, sve navedeno nije čudno već očekivano. N1 TV u susjednoj državi vjerovatno je i jedina medijska kuća koja postavlja nezgodna pitanja Aleksandru Vučiću, zbog čega je također izostavljena iz nacionalnog operatera.

I što su na kraju građani dobili, a šta izgubili.

I dalje ce imati mnogo pjesama i igara na BH Telecomovoj platformi Moja TV. Kada je u pitanju izborna kampanja, imali smo priliku vidjeti predsjedničku debatu samo na jednoj televiziji, samo za jednog člana Predsjedništva, kako su procjenili pojedini političari, sa dogovorenim pitanjima.

Značajan broj medija bili su nositelji kampanje pojedinih stranaka, izlazili iz okvira profesionalnog i komercijalnog, ili kako su primjetili u Koaliciji pod lupom, ali i TI-u.

“Javni servis mora biti u službi građana BiH. Da li oni ostavruju svoje uloge, ne. Vi imate u BiH zarobljene institucije i zbog toga imate ovakve situacije”, kaže Vehid Šehić.

“Imamo situaciju da pojedine političke stranke imaju svoje medije, I taj dio je nešto što je bilo prisutno i ranije da tačno imate raspored gdje se ko pojavljuje i zašto, I ono što mi procjenjujemo da li je neka stranka zaista dala novac za pojavljivanje, ili je sve urađeno besplatno. Naravno da imate pristrasnot, kod javnih servisa imate direktno privilegirane kandidate u informativnim emisijama”, ističe Ivana Korajlić.

Iako komercijalna medijska kuća, N1 TV je i ove je godine u oviru svojih nagledanijih emisija, od Novog dana, Dana uživo, Presinga, Dnevnika i drugih predstavila kandidate, pitala za programe i rješenja, održavala debate, progovorila o realnim problemima.

Njeno postojanje motivirano je isključivo objektivnom i istinitom informacijom koja treba biti dostupna svim građanima u BiH i zato jeste prepoznata kao najgledanija news tv u Bosni i Hercegovini i regionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare