N1 specijal o Povorci ponosa: Zašto i u ime čega?

Vijesti 12. aug 202120:48 0 komentara

Povorka ponosa održat će se u Sarajevu u subotu, a prema najavama - u njoj će učestvovati nekoliko stotina ljudi, kako bi zajedno poslali poruku o neravnopravnom položaju LGBTIQ osoba sa ostalim građanima Bosne i Hercegovine.

U povodu najavljene povorke, N1 televizija emitirala je specijalni program “Otpor sa margine” u kojem su učestvovali aktivisti Branko Ćulibrk i Lejla Huremović, sociologinja Zlatiborka Popov Momčinović, psiholog Srđan Puhalo te redatelj Ado Hasanović.

“Protest je spreman. Dugo smo radili na ovogodišnjoj Povorci ponosa jer je vrlo specifična godina. Imamo sve dozvole i saglasnosti, u konstantnoj smo komunikaciji sa MUP-om, budući da oni brinu o sigurnosti učesnika i učesnica. Imamo jako dobru saradnju”, rekla je Lejla Huremović, članica Organizacijskog odbora, dodavši da su svi spremni sa izađu na ulicu i bore se za svoja prava.

“Okupljat ćemo se u parku kod Druge gimnazije u Sarajevu, odakle ćemo se kretati do Titove ulice kod Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sve do Trga Bosne i Hercegovine. Pozivam sve ljude koji će doći da imaju u vidu da će biti dosta ulica zatvoreno”, dodala je uz konstataciju da je Povorka ponosa mjesto gdje se borimo za prava svih osoba koje su obespravljene.

Univerzitetska profesorica Zlatiborka Popov Momčinović rekla je kako nemamo recept koji se tiče promjene svijesti u društvu jer se patrijarhalni mehanizmi sporo mijenjaju.

“Čini mi se da kada se okrenemo sve godine unazad, možemo reći da se ove teme postepeno pokreću u društvu, i sad imamo veliki broj ljudi koji je svjestan kršenja ljudskih prava LGBT osoba, čak i kada ih se to ne tiče lično, kada to nije njihovi identitet. Veoma je bitna suradnja sa institucijama jer sad vidimo promjene kada je riječ o suradnji sa policijom”, komentirala je u specijalnom programu N1 televizije uoči najavljene Povorke ponosa sociologinja Popov Momčinović. Ona je rekla da je optimistična i da podržava borbu svojih prijatelja i prijateljica za svoja ljudska prava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!