N1 u Bratuncu: Počeli radovi na objektu u kojem je ubijeno 1.300 Bošnjaka (FOTO)

Vijesti 29. apr 202211:15 0 komentara
N1

Zemljoradnička zadruga Kravica je mjesto u kojem su se tokom proteklog rata dogodili stravični zločini. Objekat je služio kao mjesto za masovna zarobljavanja i strijeljanja Bošnjaka. Sada je počela njegova sanacija, po odluci Opštine Bratunac. Ekipa N1 obišla mjesto radova.

Kako se navodi na oglasnoj tabli, projekat se zove “Sanacija i rekonstrukcija četiri hale u MZ Kravica, opština Bratunac”. Investitor je Opština Bratunac, a izvođač radova Mark-Milex doo Srebrenica (predstavnik grupe ponuđača). Rok za izvođenje radova je 90 dana, počevši od aprila.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Porodice žrtava osudile su ovaj potez načelnika.

“Po naredbi načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića započela je sanacija Poljoprivrednog magacina u Kravici gdje je 13. jula 1995. ubijeno 1.300 civila, muškaraca i dječaka iz enklave Srebrenica. Ovo je još uvijek mjesto zločina dok Tužilaštvo BiH ne kaže drugačije”, napisao je Suljagić na društvenoj mreži.

Tužilaštvo BiH o radovima na području stratišta Zemljoradničke zadruge Kravice

Iz Memorijalnog centra Srebrenica kazali su kako je cilj “uklanjanje dokaza o streljanju najmanje 1.300 zarobljenih Bošnjaka 13. jula 1995. godine od strane MUP-a i VRS-a” te su poručili kako “Opština Bratunac nastavlja tamo gdje su stali Mladić i Deronjić”.

Zarobljeni, među kojima su bili i dječaci, brutalno su streljani. O svirepim zločinima koje ljudski um ne može pojmiti, svjedočili su preživjeli u Hagu, ali i drugim pravosudnim institucijama.

Zbog ovih radova,  reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je pisma na razne adrese zvaničnika u BiH, visokog predstavnika, ali i zvaničnika RS tražeći da e ovo mjesto obilježi kao mjesto zločina.

“Ovo znači da će lokacija strijeljanja, gdje su još uvijek jasno vidljivi tragovi egzekucije ljudi, biti uništena zajedno sa svim materijalima i predmetima koji su direktno povezani s genocidom. Ovaj lokalitet predstavlja mjesto najvećeg stradanja Bošnjaka u genocidu u Srebrenici po broju žrtava. Na ovom lokalitetu masovnog pogubljenja su se nalazili predmeti ubijenih, dijelovi njihove odjeće, čahure od metaka i dijelovi bombi kojima su ubijani, kao i fizički tragovi ubijanja u zidovima i podovima objekata. Tragovi zločina su i dalje vidljivi po zidovima zemljoradničke zadruge – tragovi gelera i metaka koji su okončali živote podrinjskih Bošnjaka. Napominjem da je ovaj zločin presudama domaćih i međunarodnih sudova dokazan van razumne sumnje, koristeći najmoderniju forenzičku tehnologiju poznatu čovječanstvu u tom trenutku”, naveo je reis Kazazović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!