N1 u Brezi: Mali broj rudara u rudniku, tu su samo da bi održali kopove živim

Vijesti 25. nov 202110:55 2 komentara
N1

Nakon što su jučer završeni protesti rudara ispred Vlade Federacije BiH u Sarajevu, danas je samo mali broj rudara u RMU Breza. Praktično, tu su samo da bi održali kopove živim. Sutra, kada bude radni dan, nastavit će sa štrajkom.

Jasmin Telalović, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Breza za N1 je kazao da su poslije protesta pojedini rudari zatražili pomoć u Hitnoj pomoći u Brezi jer su proveli noć na otvorenom i promrzli su.

Rad bez opreme

“Danas rudari koji trebaju raditi ne rade, jer je praznik, a sutra nastavljamo radnički neposluh, sve će trajati dok se ne ispune naši zahtjev, a oni su jasni. Tek tih osam zahtjeva kad se ispune, mi nastavljamo sa proizvodnjom uglja”, naveo je Telalović.

Govoreći o izmirivanju obaveza pema rudarima, Telalović je rekao, da su rudari svjesni svega.

“Rudari nisu rekli: mi želimo da se uplati odmah. Nismo mi rekli treba pola milijarde. Znamo mi šta je pola milijarde. Tražili smo da se naplavi plan kad će se to izvršiti. Treba da sjednu iz Vlade Federacije BiH, Parlamenta, i svi koji donose odluke, i da kažu možemo plaćati”, istaknuo je.

Od kako je Elektroprivreda preuzela rudnike, napomenuo je, oni nemaju uplate doprinosa, a do tada su, tvrdi, imali sve  izmireno.

“Rudari su radili sve što im se zapovijedalo, bez opreme i ostalog. Godine 2009. je Vlada Federacije BiH donijela koja je cijena uglja, ona je takva kakva je. Mislim da cijena uglja mora platiti ostale potrepštine rudnika. Cijena drveta, građe, eksploziva je otišla za 200 posto. Mislim da je i cijena uglja trebala otići za 200 posto”, kazao je.

“Žele smanjiti sve , a povećati proizvodnju”

Naveo je da je problem i što već godinu dana nemaju pravo liječenja u Kantonu Sarajevu.

“Kažu ne uplaćuje vam Elektroprivreda, nek vam uplati rudnik. Rudari sve moraju platiti ko da i ne rade”, kazao je.

Ako poskupi električna energija, istaknuo je, pokupit će i jednim dijelom ugalj.

“Od 2016. godine nismo nabavili obični trap koji izvozi ugalj, i oni hoće da se radi proizvodnja kao 2016. a da se ništa ne nabavlja. Mora se svakog mjeseca obnavaljati oprema”, rekao je, dodajući:

“Žele da smanje broj radnika, platu udarima, a da se podigne proizvodnja. Pa ljudi dragi, ima li ovdje logike, smanjiti sve, a povećati proizvodnju”, zaključio je Telalović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare