N1 u Brezi: “Svugdje se u svijetu cijene rudari, ali ne i u BiH”

Vijesti 15. jan 202113:46 0 komentara
N1

Istraga nesreće u Rudniku mrkog uglja "Breza", u kojem je jučer stradala jedna osoba, a povrijeđeno dvoje, još uvijek je u toku.

Kako je za N1 kazao tehnički direktor Rudnika mrkog uglja “Breza” Mirza Omerhodžić, istraga je u toku, i ono što oni trenutno rade je uzimanje izjava svih sudionika koji su uključeni u ovaj proces. Očekuje se da se u narednim satima izvrši i obdukcija tijela stadalog.

Reporter N1 Rasim Pavica, koji je danas u Brezi, razgovarao je sa komoratima. Zavijeni su tugom, i kazali su da svaki put kada silaze u jamu, nakon ovakvih događaja, zapravo se plaše za svoju vlastitu sigurnost, ali i za sigurnost svoje porodice, s obzirom na to da često je jedino taj član porodice zaposlen. Recimo, šestočlana porodica živi od te plate, i kako su nam kazali, dok se odbije topli obrok i svi ostali dodaci na platu, tu ostane 700-800 KM sa kojima preživljava porodica. I to je ono što ovdje izaziva ogromno razočarenje.

N1

Proteklih nekoliko godina ulagano je u mehanizaciju. Naime, jama Kamenici u kojoj se dogodila ova nesreća je mehanizovana, dok jama Sretno, koja se nalazi u Rudniku mrkog uglja “Breza” je ona u kojoj se još uvijek ručno vrše iskopavanja. Kako kažu komorati, tu nije bilo značajnijeg ulaganja u proteklih ni stotinu godina.

Tehnički direktor rudnika je rekao da su uslovi takvi kakvi jesu, ali da oni definitivno su popravljeni u odnosu na period od 10 do 15 godina, gdje se svaki posao vršio ručno. U jami Kamenica postoje određene mašine koje olakšavaju, dok u drugoj jami, kako smo rekli, situacija je dosta teža.

Istaknimo, povrijeđeni rudari su trenutno stabilnog zdravstvenog stanja. Jedan rudar ima povrijeđena rebra i prema informacijama koje mi imamo, trebali bi danas biti pušteni na kućno liječenje.

N1

Zbog pandemije korona virus određeni dio rudara je i odsutan sa posla, što dodatno otežava situaciju. Dogovor je da danas u jamu siđe isključivo prva smjena. Ti rudari su već unutra i negdje ih je oko 100, 120, u jami koja je duboka više od 275 metara. Za N1 rudari su istaknuli, da se njihova branša svugdje cijeni u svijetu, ali ne i u BiH. Hljeb sa sedam kora danas je postao tvrđi.

N1

Dodajmo, predsjednik Sindikata radnika Rudnika u Federaciji BiH Sinan Husić kazao je za N1 da je Elektroprivreda ulagala u opremu u rudnike uglja, ali ne dovoljno. Istakao je da je realnost surova i da u rudnicima uglja širom BiH rudari rade u surovim uvjetima.

“Mi u rudnicima nemamo više tako autoratitvnu, uvjerljivu struku koja će kompletnoj javnosti obrazložiti svu realnost tih rudnika. Izgubili smo fantastičnog radnika, divnog čovjeka koji je bio spreman pomoći svima i spašavao druge”, rekao je Husić u Newsroomu.

Pozvao je struku da izađe i objasni javnosti u kakvim uvjetima rade rudari pod zemljom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!