N1 u Goraždu: “Politika je umiješala prste, ako nema Ginexa, zatvara se grad”

N1

Zbog novonastale situacije sa preduzećem Unis Ginex d.d. gdje je Vlada Federacije najavila smjenu aktuelne direktorice privrednog društva Munevere Fočo u Goraždu jučer su u ovom gradu održani protesti. Ekipa N1 danas je u Goraždu, gdje je u jednom momentu naša kamera zabilježila i raspravu direktora proizvodnje i građana.

Tafro Hasan, izvršni direktor za proizvodnju rekao je za N1 da je “jedan od razloga smjene samovolja odnosno neposluh aktuelne direktorice.”

“Zadnje dvije godine Ginex najbolje posluje. Radnici nisu upravu kad kažu da je ne mogu voditi, to je samo orkestrirano. Sinoć je bilo ubačenih ljudi, sve je to iscenirano, bilo je alkohola i meni su prijetili”, istaknuo je Tafro. U tom momentu uključili su se građani koji su slušali njegove izjave, te dobacili da “to nije tačno”.

U videu ispod pogledajte raspravu građana sa izvršnim direktorom za proizvodnju Ginexa.

Elmir Vranj, predsjednik Sindikata Ginexa komentarišući trenutnu situaciju u Ginexu Goražde za N1 je kazao da iza svega se krije politička pozadina i u suštini namještanje mjesta s obzirom se bliže Opći izbori.

“U pozadini se krije to, jer gledajući koga su imenovali za v.d. direktora i direktora proizvodnje definitivno je umiješana politika”, naveo je on.

N1

U ovoj firmi zaposlenih radnika je 706, a kao rješenje vidi protest, jer, mišljenja je, ako 706 radnika obustavi proizvodnju drugačije je.

“Imamo toliko posla da ne možemo sve uzeti. Zato su i previranja. Vrše se čudni pritisci da se daje preprodavačima da se ovi proizvođači obustave. Međutim, to su naši stari kupci i hoćemo ostati s njima u saradnji i bilo bi apsurdno da dajemo preprodavcima, a da ne dajemo proizvođačima”, rekao je.

Razlozi za smjenu su diskutabilni, naveo je on, tvrdeći da su oni tek onako da bi se smijenio neko.

“Ovo je samo namontiran proces”, rekao je Vranj, dodajući,  “ako nema Ginexa, zatvara se cijeli grad”. 

Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda kazao je da je nedopustivo da jedan takav odnos Vlade FBiH bude prema Ginexu i gradu Goražde.

“Tražili smo da znamo zašto se hoće smijeniti cjelokupna upravu Ginexa, ako pozitivno posluje. Jučer su građani Goražda i svi iz Ginexa jednoglasno stali iza direktorice Munevere Fočo. Smatramo da Vlada FBiH treba da da svoje argumente uposlenicima”, rekao je.

N1

Naredna sedmica biće burna za Goražde, s obzirom da se očekuju razgovori ispred Vlade FBiH i to rukovodstva ovog preduzeća, ali i pretpostavlja se, samog grada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare