N1 u Istanbulu: U ulici Istiklal napravljeno nekoliko promjena u odnosu na jučer

Svijet 15. nov 202212:45 0 komentara
Reuters

Reporter N1 Amir Krivošija boravi u Istanbulu, gdje je u nedjelju navečer došlo do stravičnog terorističkog napada u prepunoj ulici Istiklal. Hiljade ljudi u ovom trenutku šeta spomenutom ulicom i sve se čini kao da je u najboljem redu, izvjestio je novinar N1, donoseći najnovije informacije o povrijeđenim, kao i o toku istrage, ali i potezima uhapšene teroristkinje.

Atmosfera u Istiklal ulici vraćena je u normalu, no u odnosu na jučer napravljeno je nekoliko promjena.

“Promjena u odnosu na jučer je ta da novinari nisu morali ni da prođu check point. Druga važna promjena desila se sinoć kada je policija zatvorila ulicu kako bi iz predostožnosti uklonila sve betonske saksije, a na jednoj od njih sjedila je i napadačica iz Sirije. Takvih saksija u ovoj ulici više nema. Treća zanimljiva stvar je da je na mjesto napada već postavljena crna spomen ploča”, izvjestio je reporter N1.

Govorio je i o političkim reakcijama nakon napada, a jedna važna uslijedila je danas.

“Radi se o svega nekoliko rečenica turskog predsjednika, ali uslijedit će različita tumačenja. Izjava je stigla nakon njegovog sastanka sa američkim predsjednikom Joe Bidenom. Epilog sastanka još uvijek ne znamo, ali poruka Erdogana je vrlo znakovita. On je zahvalio svim državama i međunarodnim organizacijama koje su uputile saučešće i podijelile bol Turske”, naveo je reporter N1.

Podsjetimo, jučer je ministar unutrašnjih poslova Turske Sulejman Sojlu saopštio kako ne prihvaća saučešće SAD-a u ovoj tragediji.

Turska ne prihvata saučešće SAD povodom napada u Istanbulu

Nove informacije o istrazi

Kada je riječ o povrijeđenim u napadu, 23 osobe su na liječenju, njih šestoro je još uvijek na jedinicama intenzivne njege, a ministar zdravlja Turske jutros je izrazio nadu kako će tokom dana moći saopštiti dobre vijesti.

Ujedno, jutros su uslijedile i nove informacije kada je riječ o napretku u istrazi. Ministar pravde Turske saopštio je da se povećao broj ososba u pritvoru, sinoć ih je bilo 48, a u ovom trenutku ih je 50. Čak 37 do sada uhapšenih je iz Sirije.

Izašle su i nove informacije u vezi sa teroristkinjom i potezima koje je činila nakon napada.

Navodno, nakon napada otišla je u stan, pola sata udaljen od lokacije na kojoj je ostavljen ekploziv. U stanu je, navodno, boravila četiri mjeseca nakon što je ilegalno iz Sirije ušla u Tursku. Tu je preuzela zlato, veću količinu novca i pištolj, odakle se dalje uputila taksijem kako bi pobjegla u Grčku. Zahvaljujući izjavi taksiste i nadzornim kamerama, a policija ih je pregledala 1.200 – ona je uhapšena. I dalje traje ispitivanje, a teroristkinja je priznala svoju povezanost sa PKK.

Dodatne informacije možete pronaći i OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!