N1 u izolatoriju Podhrastovi: Čuvajte se, sve je teže i teže

Vijesti 23. mar 202119:04 > 20:35 1 komentar

Samo u KS, koje je već duži period najveće žarište virusa Korona u protekla 24h registrovano je 496 novih slučajva zaraze, 15 građana Sarajeva izgubilo je bitku protiv virusa. Ekipa N1 posjetila je Podhrastove, u kome je jutros bilo smješteno 109 pacijenata na kiseoničkoj podršci. Ljekari poručuju, na svakog otpuštenog, čekaju dva pacijenta spremna za hospitalizaciju.

Nakon poziva u pomoć slijedi intervencija. Dio redovnih aktivnosti tima ljekara i medicinskih tehničara je priskakanje u pomoć pacijentima u izolatoriju.

“Što se nas tiče, mi smo angažovani u punom kapacitetu. Imamo 109 pacijenata, sve je puno”, kazao je doktor Faris Zvizdić.

Obišli smo sve odjele na Podhrastovima i uvjerili se da je sve popunjeno. Doktori su kazali da na svakog pacijenta kojeg otpuste, čekaju dva koja treba da prime.

Snimak pluća je bitan pokazatelj, danas je radiološki tim snimio njih oko 40.

“U intezivnoj sam sada slikala, koliko sam vidjela imaju tri ili četiri otpusta. To je dobra brojka”, kazala je Amra Bavčić, radiolog.

Među pacijentima koji se oporavljaju zatičemo i mikrobiologa Šukriju Zvizdića. Apeluje, čuvajte se.

“Nisam ni svjestan bio koliko je dramatično. Tek kada se čovjek inficira i kada se razboli shvati dramatičnost same situacije”, kazao nam je profesor Zvizdić.

“Sada je dobra saturacija. Profesor se oporavlja, vrlo brzo će kući. Primio je sve što je trebao primiti. Jutros smo to u viziti konstatovali”, kazao je Refet Gojak, šef klinike.

Mnogi danas nemaju sreće poput Zvizdića, no nadaju se da će uskoro i saturacija kisionika u krivi porasti dovoljno za otupsta. Isto se nadaju i članovi porodica, koji neprestano zovu Podhrastove.

“Ako pacijent ne može sam, svojim mobitelom komunicirati mi smo ti koji nekako uspostavimo video poziv, da se vide, da se čuju, zaista maksimalan trud ekipe koja radi ovdje”, kazala je Sanela Oglečevac, medicinska sestra.

Doktor Refet Gojak, prije godinu dana, na Podhrastovima dočekao je prve pacijente. Danas mu je prvi dan na radnom mjestu nakon Covid pneumonije.

“Počeli smo sa lakšim pacijentima, blagim kliničkim slikama, sada imamo prepunjene kapacitete i Podhrastova, i Infektivne klinike, i dobrog dijela Kliničkog centra, Sve je teže i teže, sve su teži bolesnici. Sve se više kolega razboli”, kazao je Gojak, i istakao:

“Lično sam imao pacijente koji su mi umirali na rukama, vidite da se uguši pred vašim očima. Uključite sve mjere reanimacije, a ne možete pomoći. Najčešće se radi o trombu pluća, nekada srčanom zastoju.”

Upravo zbog ovoga, apel sa Podhrastova, čuvajte, nosite masku, ne krećite se ako ne morate. Čuvajte one koje volite. Ako osjetite simptome, javljajte se doktoru. A za one koji ne vjeruju, virus postoji, u ovoj zgradi su dokazi za to.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare