N1 u Kiseljaku: Zatraženo da se čuvene pogačice stave na UNESCO-ovu listu

Vijesti 04. jan 202211:41 3 komentara
N1

Ekipa N1 je u Kiseljaku. Provjerili smo kako su kiseljačani dočakali Novu godinu, proveli Advent, brine li ih rast cijena. Irena Mrnjavac, organizatorica Adventa i novogodišnjeg dočeka kaže “bilo nam je zabavno i što je najbitnije sve je prošlo u najboljem redu, u ovu godinu smo ušli uz jedno lijepo druženje, zajedništvo, opuštenu atmosferu, odličnu glazbu.”

Općina Kisljek dugi niz godina ima organiziran doček Nove godine na otvorenom. Doček je bio na Trgu Kneza Radoje. Subjektivne procjene organizatora su da je bilo dosta ljudi iz dijaspore, ali i turista.

Adventska manifestacija također ima dugu tradiciju. “Nekoliko dana smo imali svaku veče nešto na Trgu. Različiti rock bendovi, folklorne skupine, ribarske večeri sa gostima iz Ploča koji su ribu kuhali, besplatno dijelili na Trgu. Imali smo brojne posjetitelje i iz susjednih općina Visoko, Sarajevo, bila je jako lijepa i gastro ponuda ali i sajamski dio, rukotvorine”, ispričala je Mrnjavac.

Malo je toga danas besplatno, kako su se onda ribari iz Ploča odlučili doći ovdje i dijeliti ribu?

“Oni su to radili i proteklih godina, to je jedna Udruga iz Ploča, njih 15ak, počelo je nekim privatnim vezama kako to obično biva, rodbinskim prije svega, jednostavno ta ideja se rodila s obzirom da oni dole imaju ribarsku večer koju zbog pandemije nisu mogli prošle godine realizirati. Organizirali su se ovdje, mi smo preuzeli taj domaćinski dio, oni su osigurali ribu. Na meniju je bilo nekih desetak dalmatinskih jela, razne vrste ribe, oni su to kuhali satima, dijelili kiseljačanima da probaju, nama se to naradno sviđa, ali teško je reći da smo stručnjaci za taj dio, više smo za ćevape, kobasice. Ali lijepo je bilo malo napraviti pauzu od teške hrane.”

Kao i ostatak BiH i građani Kiseljaka zabrinuti su zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, no, Mrnjavac ističe, s obzirom na to da je riječ o manjoj sredini, lakše je ljudima pomoći i građani su bliže lokalnim vlastima nego što je to slučaj u većim gradovima.

Reporterka N1 upitala je da li su poskupjele čuvene kiseljačke pogačice?

“Proizvodi ih se dovoljno, ali čini mi se da bi uvijek moglo više, postoje pekare koje rade dugi niz godina, još od nakon rata, tradicionalne su, ali svako malo se otvaraju nove, što nam je drago, konkurencija je uvijek dobrodošla. Drago nam je da susjedi ali i turisti to prepoznaju. Mi smo čak planirali ali i obavili neke razgovore s Federalnim ministarstvom kulture da probamo našu pogačicu staviti na UNESCO listu nematerijalne baštine. Nadamo se da ćemo uspjeti pokrenuti taj proces čim prije i naravno da pogačice neće poskupjeti.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare