N1 u patroli sa “SOS” iz Bihaća: Nedavno smo imali “pushback” od 400 ljudi

Vijesti 08. okt 202116:24 > 17:20 3 komentara
N1

Zlatan Kovačević iz organizacije SOS iz Bihaća danas je za N1 u programu uživo pokazao kako izgleda intervencija ove organizacije kada je riječ o "pushbackovima" migranata sa hrvatske granice prema BiH.

Mi smo tamo gdje nema nikog drugog. Ovaj “show” sa migrantima je pretežno igra, preklapa se. Zato i kažemo tamo gdje nema nikog. Patroliramo podnožjem naše planine, susrećemo se svakodnevno sa “pushbackovima”. Sve to pokušavamo shvatiti i registrovati. Nekada je to jednostavno, nekada vrlo teško zbog obima povreda koje zadobivaju“, kazao je Kovačević za N1.

Dodao je da se u intervencijama susreće često sa različitim uzrastima i različitim zdravstvenim stanjem.

Često znaju biti teško maltretirani. Ima svega, pretežno su odrasli“.

Kovačević je još i kazao da je njegova organizacija nedavno imala intervenciju kada se suočila sa “pushbackom” od 400 ljudi.

Nedavno smo imali pushback od 400 ljudi. Označeni su bili štembiljima poput životinja, a,b, c, d. Svaku intervenciju snimamo zbog dokaza, sve to prezentiramo Bruxellesu i Strasbourgu“.

Kako je javila reporterka N1, nedugo nakon gostovanja na N1 ekipa SOS je naišla na nekoliko grupa migranata koji su nedavno vraćena sa granice te im podijelila hranu, vodu, obuću i vreće za spavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare