N1 u Turbetu: Roditelji ogorčeni, zahtijevaju ostavke i sigurnost za svoju djecu

Vijesti 14. sep 202114:22 0 komentara
N1

Nakon tragedije koja se prošle sedmice desila u OŠ Turbe kod Travnika kada je na nastavi u fiskulturnoj sali poginuo 12-godišnji učenik, roditelji traže smjene rukovodstva škole i resornog ministra. Roditelji žele da im djeca ide u školu u kojoj će biti sigurna.

Jučer su roditelji potpisivali peticiju da se smijeni rukovodstvo škole, a ekipa N1 televizije posjetila je ovo mjesto koje je tragedija zavila u crno rekavši da je razgovarala sa njima.

Ističe da je njih skoro 200 potpisalo peticiju do ovog trenutka te da su istakli da oni osim smjene rukovodstva škole i ministra drugo rješenje ne vide.

“Skoro svi roditelji su nam rekli apsolutno istu stvar, a to je da su njihova djeca u prethodnom periodu dolazila iz škole kući govoreći i svjedočeći da je na jednog dječaka nekoliko dana prije nego se ova tragedija dogodila taj isti okvir gola pao i izbio vazduh tom dječaku, ali se na svu sreću taj slučaj završio bez većih posljedica. Kažu da je parket u toj fiskulturnoj sali propao te da zapinju i propadaju pa tako roditelji strahuju da bi im djeca mogla dolaziti iz škole sa časovima iz fizičkog lakše ili teže povrijeđena ili da se nažalost kao što je to bio slučaj prošle sedmice, ne vrate kući živa. Razgovarali smo i s roditeljima koji su i ispisali djecu iz ove škole te ih upisali u školu koja je osam kilometara udaljena”, ispričala je novinarka Ivana Crnogorac u javljanju u emisiji N1.

Roditelji su se žalili i na to da rukovodstvo ove škole zapravo nije adekvatno obrazovano te opominju i stranačku pripadnost i imenovanje direktorice škole na tu poziciju.

POVEZANE VIJESTI

Ministar obrazovanja Bojan Domić za N1 je kratko kazao da ništa nema dodati za ovaj slučaj jer je sve već rekao te da će rado komentarisati ukoliko se utvrdi bilo kakva odgovornost.

Naša ekipa je pokušala stupiti u kontakt s direktoricom kako bi saslušali i njenu stranu priče, međutim, vrata škole su ostala zatvorena. Na telefone se niko ne javlja nakon što su samo kratko konstatovali da direktorica nije tu i da se ne zna kada će biti.

Porodica stradalog dječaka je istakla da će pravno tražiti odgovornost te ako pravda u BiH ne uradi plodom, tražit će je na sudu u Strasbourgu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!