Na čekanju sudbina rudnika Kreke, ali i drugih

Vijesti 19. aug 202119:06 0 komentara
N1

Termoelektrana Tuzla trenutno ima male zalihe uglja zbog slabije proizvodnje Kreke. Iz TE se nadaju da će situacija poboljšati jer ide zima i sezona grijanja. Sa kopa Dubrave danas su uputili zahtjeve svim nadležnim institucijama da omoguće ponovo pokretanje proizvodnje jer uglja ima. Ako se to ne desi sa mašinama, ručno će tovariti ugalj.

Zalihe uglja na depoima Termoelektrane manje su od planiranih. Danas je bilo 66.000 tona uglja, što je u odnosu na 396.000 tona, koliko je planirano za ovaj mjesec, drastično smanjenje koje utiče na rad termoblokova. Uzrok: smanjena proizvodnja u Kreki. Resorno federalno ministarstvo naložilo je EP da izvrši jednokratnu nabavku uglja iz Stanara.

Ja se iskreno nadam da neće biti dileme oko toga da uspijemo obezbjediti sve što je potrebno da sistemi daljinskog grijanja za Tuzlu i Lukavac funkcionišu u punom obimu. Potrebno je da se uspostavi što prije isporuka iz Kreke i uz ove postojeće zalihe koje su minorne i uz nabavku iz Stanara, onda bi se jednostavnije i mirnije ušlo u bliskiju budućnost“, istakao je Izet Džananović, direktor Termoelektrane Tuzla.

Problem je obustavljena proizvodnja u Rudniku Dubrave zbog remonta, a koji dnevno daje 2-3.000 tona uglja. Iz ovog rudnika uputili su poziv nadležnima da omoguće nastavak rada jer trenutno ima oko 60.000 tona otkrivenog uglja, te oko 3.000 tona spremnih za utovar.

Sindikat, Vijeće uposlenika i JOB Rudnika Dubrave:

Pitamo se ko i zašto, pored navedenog, zabranjuje proizvodnju uglja sa Rudnika Dubrave kada smo svi svjesni trenutnih potreba TE Tuzla za ugljem, te ugrožavanje elektroenergetskog sektora, ekonomskih računica i posljedica“.

Nema uglja, a u isto vrijeme u ugljenokopu koji je bio problem, ugalj je otkriven i čeka da se isporuči. Sindikat i rudari neće prihvatiti takve manipulacije. Odgovorno tvrdimo, ukoliko Rudnik Dubrave ne krene danas, eventualno sutra mi ćemo lopatama utovarati ugalj. To nam niko ne može zabraniti“, kazao je Zuhdija Tokić, Sindikat radnika Kreke.

Tona Krekinog uglja košta od 35 do 42 KM, a skuplji ugalj se nabavlja iz Stanara, tvrde sindikati. Naglašavaju da oni nisu odgovorni za trenutno stanje proizvodnih kapaciteta, neulaganje u rudnike, dugove, slanje 111 radnika na čekanje.

Te konstantne optužbe na račun sindikata da krše sporazume, postale su više degutantne jer sporazumi koji su potpisani su precizni, jasni i potpuno je jasno da jednostrane odluke poslodavca nisu u skladu ni sa pravilnicima o radu, ni sa kolektivnim ugovorom niti sa tim sporazumima“, izjavio je Sinan Husić, Samostalni sindikat rudnika FBiH.

Da je situacija ozbiljna, pokazuje činjenica da je Kantonalna vlada zatražila konkretne informacije od Elektroprivrede i Termoelektrane.

Dakle, trenutni status Bloka 7. Zatim viđenje Termoelektrane Tuzla kao proizvođača električne i toplinske energije, odnosno, tehnološke pare za industrijske potrošače sa procjenom sigurnosti opskrbe za potrošače. I najvažnije, moguće posljedice u slučaju da se Blok gradi kao i da se ne gradi“, rekao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

Rudnici u sastavu koncerna od januara do jula ove godine proizveli su 360.000 tona uglja manje od plana ili 86 posto planiranog. Većina tog manjka se odnosi na Kreku koja je isporučila 740.000 tona ili 270.000 tona manje, odnosno, 71 posto planskog iznosa. To je rezultiralo smanjenim prihodom za oko 12 miliona KM. Sudbina rudnika i Kreke i drugih: na čekanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!