Na Dan pobjede u Moskvu, ove godine neće niko iz Vlade RS

Vijesti 05. maj 202220:01 1 komentar

Neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina uvede sankcije Rusiji, a nove sankcije Evropske unije ka Rusiji, izazvaće probleme. Stav je to člana Predsjedništva BIH Milorada Dodika, u zapadnim medijima ocijenjenog proruskim političarom.

Dok se špekuliše hoće li Dodik u Moskvu na dan pobjede nad fašizmom, u Banjaluci se pripremaju da obilježe 9.maj i to sada već tradicionalnim maršom besmrtnog puka.
Sa slikama predaka antifašista u rukama, marširaće potomci u ponedjeljak u Banjaluci. Žrtve i oslobodioci, borci protiv fašizma iz Drugog svjetskog rata ne smiju biti zaboravljeni, jasna je poruka. Na Dan pobjede u Moskvu, ove godine neće niko iz Vlade RS.

“Naveo sam da su Srbi na području bivše Jugoslavije dali najveću žrtvu, a najveću žrtvu generalno podnio je narod Sovjetskog saveza. Za moje znanje nije bilo nikakvog poziva, to je vjerovatno uslovljeno ovom opštom situacijom između Rusije i Ukrajine. MI ćemo ovdje obilježiti na način da će biti formiran besmrtni puk kako je to bilo i ranijih godina izuzev dvije zbog korone”, kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS

Nije tačno da je Milorad Dodik odbio poziv Moskve, Rusije nije zvala strane zvaničnike na proslavu Dana pobjede, pišu mediji u Republici Srpskoj. Slično, kratko kažu za N1 i iz SNSD-a, dok lider te stranke Milorad Dodik na pitanje o odlasku u Moskvu ironično odgovara.

“Postavite kamere na granične izlaze, pa snimite ko izađe. Mi nećemo dozvoliti da se na nivu BIH uz našu sagalanost uvedu sankcije Rusiji. Doviđenja. Tačka. Šta god to značilo za koga”, naveo je Dodik.

Ova izjava i danas se tumači.

“Briga mene šta je Dodik promijenio. Njegovo mišljenje je irelevantno, da li će on ići, da li je dobio poziv, ili nije dobio poziv, izjednačavati Dodika sa srpskim narodom niti je pametno niti je moguće”, kaže Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Na mudrost u pozicioniranju, poziva i Mirko Šarović, predsjednik SDS-a. Kritikuje Milorada Dodika:

“Zbog naopake politike, neodgovorne, loše, hazardesrke politike koja se vodi, da je vodi za sebe i svoju stranku ne bih mnogo žalio, ali u ime naroda i cijele RS čini nam veliku štetu”, pojašnjava Šarović.

Potrebno je ostati neutralan u sukobu velikih poručuje Jelena Trivić, potpredsjedenica PDP-a.

“Kao političari ne smijemo biti ni rusofili, ni evrofili, ni amerofili nego srbofili, ili nazovite za druge narode kako želite. Trebamo gledatu svoje interese, u smislu da sačuvamo mir, stabilnost, da se okrenemo ekonomskom napretku.Prema Rusiji postoji jedna romantičarska ljubav našeg naroda prema Rusima, to ne možete nikoga da natjerate niti kome da oduzmete osjećaj”, kazala je Trivić.

U diplomatskim krugovima o stavu Bosne i Hercegovine, posebno njenog dijela Republike Srpske spram Rusije itekako se priča. Der Spiegel navodi da je u ovom dijelu Evrope, dvorištu kontinenta, posebno ugrožena Bosna i Hercegovina. Postavljaju i pitanje: Hoće li Vladimir Putin pokušati primijeniti model uspostavljen u istočnoj Ukrajini?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare