Na današnji dan izvršena reintegracija sarajevske Grbavice

Vijesti 19. mar 202217:18 1 komentar
Odd ANDERSEN / AFP

Prošlo je 26 godina od reintegracije sarajevskog naselja Grbavica. Četiri godine, Grbavica je bila simbol razaranja, strahovitih zločina i mjesto s kojeg je neprijateljska vojska gađala civile.

Nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini i prekinuta skoro četverogodišnja opsada Sarajeva, 19. marta 1996. godine pripadnici sigurnosnih snaga Federacije BiH ušli su u naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. Ovim činom ta naselja su nakon skoro četverogodišnje okupacije, ponovo vraćena u sastav sarajevske općine Novo Sarajevo.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Snimci su ostali kao svjedok kada su kolone ljudi sa suzama prešli most “Bratstva i jedinstva”, danas “Hamdije Čemerlića”, zagrlili svoje najbliže koje nisu vidjeli godinama i vratili su u svoje, većinom uništene domove. Uništen je i stadion Grbavica kao glavni simbol ovog dijela Sarajeva.

Reintegracije Grbavice sjetila se i Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva koja je tada bila djevojčica. Živjela je kod zgrada Loris, u blizini ŽEljinog stadiona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare