Na KCUS-u pokvaren aparat za zračenje, onkološki pacijenti očajni bez terapije

Vijesti 22. nov. 202119:083 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Onkološki pacijenti ponovno proživljavaju agoniju. Zbog kvara na aparatu za zračenje, liječenje im je ponovno obustavljeno, a nije poznato kada će kvar biti otklonjen. Iz Kliničkog centra danas bez komentara.

Strah i neizvjesnost

”U toku ove sedmice doći će inžinjeri da ga poprave. Ove sedmice ništa nema od terapije. Čitavu ovu sedmice neće raditi. Ako se taj aparat ne popravi bit će prebačeni na druge aparata. Ne znamo još kada će biti dok ne bude servis”, rečeno je sa Klinike za onkologiju KCUS.

Ovim riječima onkološkim pacijentima u Sarajevu prolongiran je termin za zračenje. Ljudi su u strahu, a ovo nije prvi put. Osim stresa i neizvjesnosti zbog bolesti, kažu oni, moraju misliti i o ovakvim stvarima. Kantonalno ministarstvo zdravstva traži informaciju više.

”Ministarstvo je poslalo hitnu urgenciju KCUS-u za očitovanje po ovim navodima”, navode iz Ministarstva zdravstva KS.

Iz Kliničkog centra odgovor na naš upit nismo dobili. Ovaj problem ne događa se samo sada. I prethodnih godina, zbog zdravstvene usluge, pacijenti u suzama. I to se ne dešava samo u Sarajevu. Pacijenti zbog prolongiranja tretmana neće ispaštati, kažu sa druge strane onkolozi.

”Svakako pauze u terapijskom tretmanu nisu najbolje rješenje, ali se uvijek može nadoknaditi. To se dešava i ovdje u Tuzli. Nema prostora za strah, ako su to kurativni radikalni tretmani, a obično jesu onda se proračuna doza i da se doda jedna ili dvije frakcije na tu pauzu koja se desi, kolika je bila tokom tretmana”, rekao je Hasan Osmić sa Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC Tuzla.

U BiH živi više od 10 hiljada oboljelih od karcinoma, no ne postoji registar na nivou države. Svoja iskustva sa zdravstvom podijelili su brojni građani nakon našeg upita. Mnogi imaju izuzetno loša iskustva.

“Nije me ni pregledala ..razgovarala je na distanci od 4 metra, prepisala samo tablete za bolove… na pitanje šta ću ja ako opet dobijem jake bolove večeras?Odgovorila je imate hitnu!!! Strašno!!! Sve preglede sam posle obavila kod privatnog ljekara”, jedan je od komentara.

“U državnoj bolnici me nisu htjeli primiti da mi izvade konce za manji zahvat jer ih nisam nagradio kada su mi skidali tu kvržicu s noge. Pet puta sam dolazio i imam pisani trag o tome tako da sam ih sam izvadio”, rekao je jedan građanin.

Građani ispaštaju

Zbog svog ekonomskog statusa neki oboljeli nisu u stanju platiti privatnim ljekarima. Čekaju svoj red, nerijetko trpeći bolove. U teškom položaju su i djeca oboljela od cistične fibroze. Nerijetko ispred bolnica čekaju po cijeli dan.

”Ne mogu čekati… kada su pluća u pitanju, kada je ozbiljan problem u pitanju ne može se čekati, kada će se osloboditi soba i to… Službeno objašnjenje nikada ne postoji. Kada bi reagovali burno i recimo u prošlem slučaju kada smo se i medijski morali obratiti onda se obezbijedi pacijentu usluga, ali to nije rješenje”, kazala je Elvira Muhić, predsjednica Udruženja za cističnu fibrozu BiH.

Dok je fokus na korona virusu mnogi drugi aspekti se zanemaruju. Ispaštaju građani. Vrijeme je, kažu oni, da se zdravstveni sistem pogleda u ogledalo i preispita svoju ulogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar