Na konačnu odluku o smjeni Gordane Tadić moraćemo još sačekati

Vijesti 17. sep 202119:24 4 komentara
N1

Ni danas nema odluke o smjeni Gordane Tadić, nakon jučerašnje sjednice Disciplinske komisije VSTV-a. Njen advokat Vlado Adamović kaže, kako se od početka procesa spinuje i sve ide u korist pojedinih političkih subjekata.

Da li je odluka donesena i kada će biti dostupna javnosti i advokatu Gordane Tadić nije poznato. Iako su neki mediji još jučer objavili kako je prvostepena presuda o razrješenju potvrđena, Vlado Adamović se nada drugačijem rješenju.

A materijalni dokazi kao tvrdi odnose se upravo na predmete za koje je Tadić najčešće optuživana od dijela političke javnosti, visoke korupcije i ratnih zločina koji su kako tvrdi Adamović upravo u njenom mandatu pokrenuti.

U VSTV bez odgovora. Ovaj put neće ponoviti istu grešku i prije advokata o svemu obavijestiti javnost, neslužbeno su nam kazali. Na konačnu odluku čini se moraćemo još sačekati

Podsjetimo Gordani Tadić na teret se stavlja nemar i nepažnja u vršenju službenih dužnosti i propuštanje iz neopravdanih razloga da postupi u skladu sa odlukama naredbama ili zahtjevama Vijeća, konkretnije da je tužiteljima dodjeljivala predmete po podobnosti, a ne putem CMS sistema gdje se predmeti dodjeljuju automatski

U svjedočenju pred istražnom parlamentarnom komisijom prošle godine odbacila je ove navode, najavila korupcijske istrage.

A krenulo je uz ostale protiv Osmana Mehmedagića, šefa OSE, Fadila Novalića premijera Federacije, zbog čega su reagiralii u SDA tvrdeći kako se radi o politčkim progonima iza kojih stoji SNSD i HDZ. U njenu odbranu stali su HDZ i Savez za bolju budućnost tvrdeći da se radi o političkim opristiscima na pravosuđe. Prepucavanja su nastavljena do danas s druge strane opozicija u RS ostala je dosljedna, Tužilaštvo BiH štiti kriminal Milorada Dodika

U slučaju da Tadić ili disciplinski tužilac budu nezadovoljni ishodom postupka, postoji još jedna mogućnost žalbe kompletnom sazivu VSTV-a, koje će je razmatrati na nekoj od narednih sjednica.
Inače jučerašnoj sjednici drugostepene disciplinske komisije navdno je prisustvovao i poznati Nizozemski sudija i strani savjetnik u VTSV-u Kees van der Weidea, koji je nedavno oštro kritikovao blage kazne koje nosioci pravosudnih funkcija izriču jedni drugima u okviru disciplinskih postupaka i nesporne političke uticaje na pravosuđe u BiH.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare