Na korak do stvaranja trećeg političkog bloka u RS uoči narednih Općih izbora

Vijesti 18. maj 202119:28 0 komentara

U pokušaju dogovora o zajedničkom nastupu na narednim Općima izborima na području bh. entiteta Republika Srpska u Sarajevu je održana sastanak predsjednika i predstavnika 12 političkih stranaka. Napravljen je i draft zajedničke izjave koja će biti proslijeđena na odobravanje organima stranaka, čiji je cilj stvaranje trećeg bloka u RS, pod nazivom Pokret za državu.

Na korak do stvaranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj uoči narednih Općih izbora. Tako bi se mogao sažeti današnji sasatanak na kojem je napravljen i prvi draft zajedničke izjave. Izneseni su konkretni ciljevi n ajmanje 70.000 glasova, između 8 i 10 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, dva zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH te potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Euforije ipak nema. U sve se ulazi s oprezom, kaže predsjednik Naroda i Pravda Elmedin Konaković, uz opasku kako će o svemu biti odlučeno na organima stranke i u dogovoru sa članovima koji žive u RS.

Novi blok ukoliko bude formiran, biće treći po redu na političkoj sceni RS. Pored stranaka okupljenih oko vladajućeg SNSD-a, tu je i blok opozicije u RS s kojom trojka dogovora saradnju.

Naredni sastanak trebao bi biti održan za petnestak dana, najvjerovatnije u Banja Luci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!