Na Kosovu bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a, reagovao Borell

Vijesti 11. dec 202212:50 2 komentara
N1

Eulex je potvrdio da je u subotu uveče kod Rudara bačena šok bomba na njihovu izviđačku patrolu.

Kako su naveli, nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice Eulexa nije povrijeđen, niti je pričinjena materijalna šteta.

„Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv. Snažno osuđujemo nasilna djela koja su počinila naoružana lica na sjeveru Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice. Eulex će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata i da doprinese bezbjednosti njegovog stanovništva iz svih zajednica. Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi“, ističe se u saopštenju Eulexa.

Borell: EU neće tolerisati napade na EULEX

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Josep Borell poručio je da EU neće tolerisati napade na EULEX.

Borell je naveo da se neće tolerisati napadi na EULEX Kosovo ili upotreba nasilnih, krivičnih dela na severu.

“Grupe kosovskih Srba moraju odmah ukloniti barikade. Mora se vratiti mir. EULEX će nastaviti da koordinira sa kosovskim vlastima i KFOR-om”, napisao je Borell na Twiteru.

Naveo je i da svi akteri moraju izbegavati eskalaciju.

Kako smo ranije objavili, Sjever Kosova je i dalje blokiran što od strane građana, što od strane policije. Ne može se ni pješke ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak. Direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković saopštio je da je obavijestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da su specijalne jedinice kosovske policije protivpravno upale na Gazovode.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare