Na noge još nisu stali od prvog zatvaranja, a došlo je već drugo

Vijesti 04. mar 202119:06 1 komentar
N1

Više od 200 uposlenika iz oblasti ugostiteljstva mirno je protestovalo pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona zbog odluke da ugostiteljski objekti rade samo do 20 sati. Poručili su da novo zatvaranje neće moći finansijski podnijeti, a Vlada da će uskoro ponovo razmatrati mjeru. Inače, u Tuzlanskom kantonu danas 81 novozaražena osoba, što je četiri puta više nego početkom sedmice.

Na noge još nisu stali od prvog zatvaranja, a došlo je već drugo. Državi se nameti moraju platiti ali kako ih zaraditi, pitaju se ugostitelji dok pokušavaju opstati. Nadaju se subvencijama.

Prošao sam na onom konkursu što je bio ali nisam do sada dobio dinara. Hvala Bogu, radna mjesta sam sačuvao. Borim se da sačuvam 20 radnih mjesta. Ako ih pomnožim sa 2,5 najmanje, to je 45 osoba, zavisi od naše male pivnice“, rekao je Saša Mitrović, Pivnica „Zrno soli“ Tuzla.

Po podacima Kantonalne privredne komore, oko 20.000 osoba u TK vezano je za ugostiteljstvo, plus muzičari.

Muzičari su ljudi koji rade na ugovor o djelu. Tako da se ne vode ni u kakvim spisima, a ovisimo o ugostiteljskim radnjama. Ja bih po svojoj slobodnoj procjeni dodao još 5.000 ljudi. U ovom slučaju nije njima egzistencija ugrožena već uništena“, rekao je Sanel Bajrami, Restorani „Sezam“ Tuzla.

Nova mjera, i to samo za ugostitelje, donesena je zbog evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije, tvrdi resorni ministar.

Pogoršanje se ne ogleda samo u porastu broja oboljelih na dnevnoj razini nego i u pogoršanju klinike slike COVID pozitivnih osoba. Sve veći broj bolesnika koji dolaze u UKC su sa težom kliničkom slikom. To govori o tendenciji pogoršanja epidemiološke slike i tako da sa sigurnošću ne možemo prognozirati u kojem smjeru će ići situacija“, istakao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK.

Nakon sastanak predstavnika ugostitelja i Vlade TK, zaključak je da Krizni štab ponovo odluku razmatra 9. marta te odluči hoće li određene mjere imati svi ili će se ukinuti i ugostiteljima.

Što se tiče dijela ekonomske pomoći, dobili smo uvjeravanje premijera Kadrije Hodžića i ministra finansija Vedrana Lakića, da ćemo biti uključeni u neku buduću izradu planova, mjera i subvencija za ugostitelje, to je to što za sada imamo“, naveo je Igor Lovrić, ugostitelj.

Opravdano smatram da je ugostiteljski sektor, možda u nekim, dosadašnjim davanjima novca bio zapostavljen. Stoga smo se dogovorili da ćemo prilikom kreiranja kriterija za dodjelu sredstava, konsultovati ovaj sektor, kako bismo donijeli najpravednije mjere za naredni period“, naglasio je Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Krizni štab je donio i naredbe pojačanog policijskog i inspekcijskog nadzora na terenu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare