Na području Kantona Sarajevo kontrolisana 52 objekta

Vijesti 25. feb 202111:31 > 11:32 0 komentara
Fena

Porezna uprava Federacije BiH- Kantonalni porezni ured Sarajevo je 24.02.2021. godine izvršila 52 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Kantona Sarajevo kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti. Kontrole su izvršene na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Hadžići i Vogošća.

Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Inspektori su u 34 kontrole otkrili nezakonitosti u poslovanju poreznih obveznika. Zatečeno je 10 neprijavljenih radnika, 5 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 2 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 2 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa. Prilikom kontrola kod 2 obveznika zatečena roba bez porijekla.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja i zatečene robe bez porijekla zapečaćeno je 9 objekata i podnesena su 43 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 58.700,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika i posluju u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja, saopćeno je danas,

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!