Na poziv Blinkena: BiH osuđuje prisilne deportacije ukrajinskih civila u Rusiju

Vijesti 16. avg 202210:451 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Bosna i Hercegovina se priključuje globalnoj inicijativi Sjedinjenih Američkih Država protiv privođenja i deportacije osoba na teritoriji Ukrajine pod kontrolom Ruske Federacije, a na poziv Antony Blinkena, državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

“Pridružujemo se osudi takozvane operacije filtracije za pritvaranje i prisilnu deportaciju ukrajinskih civila u Rusiju. Proces filtriranja uključuje privremeni pritvor, prikupljanje podataka, ispitivanje i, u nekim slučajevima, zlostavljanje pritvorenika, a odvija se u različitim privremenim procesnim centrima – često paralelno sa obradom interno raseljenih lica i izbjeglicama”, kazala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Procjenjuje se da se zbog neočekivanog ukrajinskog otpora, plan filtracije  proširio na stotine hiljada ukrajinskih civila. Od početka ruskog rata u Ukrajini, kako se procjenjuje, operacije filtracije su identificirane na najmanje 18 mogućih lokacija u istočnoj Ukrajini i zapadnoj Rusiji.

“Protiv smo svakog kršenja međunarodnog prava, a posebno, ako je riječ o kršenju ljudskih prava civila koji se nalaze na okupiranim teritorijama”, kazala je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar