Na rezultat papa testa pacijentice u Mostaru čekaju i po tri mjeseca

Vijesti 17. feb 202219:03 1 komentar

Zdravstvene usluge na području HNK ispod su svakog nivoa, poručuju mostarski aktivisti. Čekanja na pojedine preglede kao i na nalaze su preduga, a određene usluge građanima se naplaćuju i po dva puta. Sve je to, kažu, rezultat lošeg poslovanja, protuzakonito potrošenog novca, nepravilnog izdvajanja sredstava, nepostojanja javnih nabavki, a sve na štetu osiguranika koji su glavni finansijeri zdravstvenog sistema. Zbog toga su protiv čelnih ljudi u zdravstvu podnijeli krivičnu prijavu tešku pola milijarde KM.

Na nalaz papa testa kojeg rade u Domovima zdravlja, pacijentice u Mostaru čekaju i po tri mjeseca. Jednako toliko na nalaz je čekala i vijećnica Nataša Jekić.

“Na rezultat papa testa čekala sam više od tri mjeseca. Sad kad uzmete u obzir da ste u nekom postoperativnom oporavku ili imate teže zdravstvene probleme to predstavlja veliki problem”, rekla je vijećnica ispred Koalicije za Mostar.

Rezultati čekanja mogu biti i kobni

U pojedinim slučajevima vremena za čekanje nema i ono može završiti kobno. Očitovanje Domova zdravlja po ovom pitanju danas je zatraženo u Gradskom vijeću.

“Želim da se prestane s praksom da se kače razne zastavice kada je dan obilježavanja borbe protiv raka grlića materice i da se krene stvarno raditi nešto kako bi se to zaista preveniralo”, izjava je Irme Baralije, vijećnice ispred Naše stranke.

Bivši direktor Doma zdravlja Mostar, sadašnji gradonačelnik, kaže problem je to koji je prisutan duži niz godina.

“Pokušavali smo kontaktirati zdravstvene ustanove da ubrzaju ta proces ali oni su uvijek imali odgovor da nemaju dovoljno resursa jer je ta struka deficitarna u obje bolnice i zato se dešavaju ove anomalije”, saopštio je Mario Kordić.

Razlog je to što se pacijenti vrlo često odlučuju na privatne zdravstvene usluge koje moraju dodatno plaćati. No, mnogi to nisu u mogućnosti, pa nemaju alternativnu opciju.

Dugo čekanje na zdravstvene usluge, nedostatak materijala i opreme, samo su dio u moru nedostaka zdravstvenog sistema.

Aktivisti: Godišnje se preko 100 miliona maraka potroši nezakonito

Članovi Mreže ”Naše društvo” kažu izvor svih ovih problema leži u netransparentnom funkcionisanju zdravstvenog sistema, zbog čega su podnijeli krivičnu prijavu federalnom tužilaštvu protiv uprave i direktora ZZO HNK, ministra zdravstva, te članove Vlade.

Godišnje se 100 miliona maraka potroši nezakonito, kažu aktivisti, ističući da su stvaranjem paralelnog i protuzakonitog sistema upravljanja i finansiranja u zdravstvu bez kontrole učinka teško narušena prava pacijenata, ljekara i zdravstvenih radnika.

“Riječ je o organiziranom kriminalu zbog kojeg ispaštamo i trpimo godinama u HNŽ-u. Jedino pacijenti iz HNŽ-a ne mogu s knjižicom ići u privatnika, zbog toga što se ne provodi sustav javnih nabavki, što je protuzakonito i pacijenti su uskraćeni za kvalitetnu zdravstvenu uslugu”, izjavio je Marin Bago iz Mreže “Naše društvo”.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje i Vlade HNK na cijelu situaciju – optužbe i krivičnu prijavu – nisu imali komentara. O svemu će se, navode, tek informisati jer su za krivične prijave doznali iz medija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare