Na Svjetskom forumu demokratije u Strazburu i o “Trgovskoj gori”

Svijet 08. nov 202113:56 0 komentara
N1

Svjetski forum demokratije, deveti po redu, koji organizuje Savjet Evrope počeo je u Strazburu. Tema ovogodišnjeg skupa je “Može li demokratija spasiti životnu sredinu” (“Can Democracy Save the Environment?”).

Generalna sekretarka CoE Marija Pejčinović Burić poželjela je dobrodošlicu učesnicima, a uslijedile su debate. Predviđeno je da oko 150 govornika tokom tri dana sumira temu koja se poklapa i sa dešavanjima i konferencijom COP26 koja je završena u Glazgovu.

Školu savjeta Evrope Bosne i Hercegovine ove godine u Strazburu predstavlja pet učesnika.

N1
N1
N1
N1
N1

Predstavnik BH delegacije Eldin Buljubašić ukazao je na problem odlaganja radioaktivnog otpada koji Hrvatska namjerava skladištiti uz granicu sa Bosnom i Hercegovinom. Sve će to upozorava negativno uticati na životnu sredinu i stanovništvo, a Trgovska gora je, osvrnuo se Buljubašić i pitanje povjerenja, ali i licemjerja, na koje bi se mogle spotaknuti birokrate.

Mnogi mladi aktivisti, političari, diplomate iz preko 40 zemalja učestvuje na 9. Svjetskom forumu demokratije.

Ni ove godine nisu izostale političke poruke.

“Zaustavite represiju, oslobodite političke zatvorenike”, transparent je koji je podignut u Savjetu Evrope u momentu kada je ruska predstavnica imala svoje izlaganje.

Traži se oslobađanje oko 120 političkih zatvorenika, a apostrofira se i situacija nastala nakon aneksije Krima. I dalje se zahtijeva sloboda za Mykolu Shyptura, koji je prvi i najpoznatiji ukrajinski političar, osuđen 2014. godine na 9 godina zatvora.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres, predstavnici Grada Strazbura, Regije Grand-Est, Evropski kolektiv Alsace i francuska Vlada također su uputili svoje pozdravne riječi na otvaranju zasjedanja. Forum traje do 11. novembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!